Den 5 november fick Migrationsverket regeringens uppdrag att söka nödmedel från EU-kommissionen. Pengarna finns i EU:s så kallade AMIF-fond, men utgör en särskild pott som kommissionen hanterar. Nu lämnar verket in en ansökan som gäller 2015 års penningpott.
Migrationsverket söker två miljarder som ersättning för en del av sina kostnader. Ansökan gäller Migrationsverkets extrakostnader för boende, mat och bevakning under årets sista fem månader. I beräkningen har man jämfört de summor som förutsågs i verkets juliprognos – och som myndigheten fått anslag för – med de verkliga kostnaderna. Dessutom har verket lagt till de uppskattade kostnaderna för resten av året.
– Eftersom det är bråttom att lämna in en ansökan för 2015 har vi riktat in oss på verkets tre största kostnadsposter. De är dessutom lätta att beräkna. Som jämförelse kan nämnas att Finland har sökt 837 miljoner kronor ur samma pott, säger Katarina Wåhlgren, chef för den enhet på Migrationsverket som arbetar med ansökan i ett pressmeddelande.
Det är oklart hur mycket som finns kvar av AMIF-fondens nödmedel för 2015. Många EU-länder, däribland Grekland och Italien, har sökt vid flera tillfällen i år. Situationen i dessa länder skiljer sig dock från Sveriges, eftersom trycket där var stort redan under våren 2015.
Oförutsedda merkostnader
– Efter samråd med Justitiedepartementet har vi valt att inte snegla på vad som finns kvar i fonden. Vi har i stället valt att ärligt redovisa våra oförutsedda merkostnader som uppstått akut nu under hösten, säger Katarina Wåhlgren.
Eventuellt kommer Sverige att även nästa år att söka pengar från AMIF:s medel för nödsituationer. I så fall kan Sverige vara ute i god tid för att söka mer pengar.
Det är inte känt hur länge det kan dröja innan Migrationsverket kan få svar från kommission om hur mycket pengar Sverige får för årets ansökan.