Förra veckan kom 676 så kallade "ensamkommande flyktingbarn" till Sverige – unga män som gjort sig av med sina pass och andra identitetshandlingar och påstår sig vara under 18 år. Veckan dessförinnan var antalet 607.
– Det grundsystem vi har i dag för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn trädde i kraft 2006. Antagandet var då att Sverige skulle ta emot runt 400 ensamkommande asylsökande barn per år, kommenterar Anders Danielsson.
Från 400 per år, till över 600 per vecka, om trenden håller i sig kan tiotusentals av den mycket krävande invandrargruppen ha kommit till Sverige innan året är över – långt fler än de då ofattbara 12.000 som Migrationsverket prognostiserade med i maj i år.
"Det stora antalet barn innebär påfrestningar på Migrationsverkets ansökningsenheter. Trots förstärkningar hinner man inte registrera barnen i den takt som krävs för att barnen tillräckligt snabbt ska anvisas till en mottagande kommun", konstaterar Migrationsverket.
Myndigheten skriver också i pressmeddelandet att det inte finns några tecken på avmattning, istället har antalet invandrarmän som söker sig till Sverige fortsatt att öka.
– Migrationsverkets tema under Almedalen var "Alla kan bättre", och med det menar vi att det svenska asylmottagandet är en nationell angelägenhet, säger Danielsson.