Maktstriden i SD

Karlsson i möte med känd högerextremist

Publicerad 22 april 2015 kl 01.13

Utrikes. I maj förra året träffade Mattias Karlsson chefredaktören för den högerextrema österrikiska tidskriften Aula, avslöjar Aftonbladet. De båda nationalisterna diskuterade bland annat ett samarbete mellan SD, FPÖ och Nationella fronten – men Karlsson har svårt att bestämma sig för vad som hände under kvällen.

Dela artikeln

Martin Pfeiffer leder tankesmedjan Gesellschaft für freie Publizistik, som står nära det tyska högerextrema partiet NPD. Organisationen grundades på 1960-talet av tidigare medlemmar av nazistpartiet och SS och jobbar idag för att göra det lagligt att förneka Förintelsen. När Pfeiffer träffade Karlsson ska han ha haft för avsikt att få till ett samarbete mellan SD, franska Nationella fronten och det österrikiska nationalistpartiet FPÖ.

– Han sa att det var svårt före valet. Pressen skulle rasa, och kontakterna med Danskt Folkeparti skulle inte fungera. Så det fick vänta, säger Martin Pfeiffer till Expressen idag.

Enligt uppgifter till Fria Tider ska Pfeiffer ha besökt Budapest dels för att träffa företrädare för det ungerska nationalistpartiet Jobbik och dels för att träffa Mattias Karlsson.

Versioner går isär
När Aftonbladet först frågar Mattias Karlsson om mötet med Martin Pfeiffer säger han att han "inte minns" någonting av händelsen. Ett svar som även Fria Tider fick när vi för några veckor sedan frågade om Karlsson var mannen bakom pseudonymen "Anders Lundgren" på nationalistsajten Motpol.

Efter att ha konfronterat SD-ledaren med bilden får Aftonbladet dock följande svar:

– Vi var där på en ölfestival. Han kom och satte sig vid vårt bord.

För Expressen beskrev den 37-årige SD-toppen tidigare under kvällen hur "en besynnerlig herre" plötsligt slog sig ned vid hans bord i ett öltält som han besökte privat. Karlsson dementerade dock kraftfullt att han skulle ha pratat med högerextremisten.

– Jag har aldrig pratat med den här människan varken innan eller efter och jag vet inte vem han är, sade han.

Men efter att ha fått se Aftonbladets bild kom snabbt ännu en – tredje –  version av vad som hände. Enligt denna version pratade de båda nationalisterna "säkert" ganska länge under kvällen.

– Det var allt möjligt. Det var Budapest, arkitektur. Det var säkert lite politik också, tillstår Karlsson slutligen i Aftonbladet.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Branschen varnar: Gäng angriper plogbilar och hotar förare. Orsaken är missnöje med mängden snö i Sverige, enligt företrädare för snösvängen.0 Plus

Artisten "förtvivlad" över mångkulturella utvecklingen. Att vi har gränser och nationer har en orsak, enligt stjärnan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister. Hårresande resultatet har inte omnämnts med ett ord i media.0 Plus

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0