2010 lades Gullbergskolan i byn Gullberg utanför västgötska Kinna ned för att kommunen ville spara ett par hundratusen kronor per år. Nedläggningsbeslutet då, som drabbade ett 60-tal elever mellan sju och tio år, rörde upp starka känslor på orten.
Det 60-talet svenska skolbarnen ersätts nu av ungefär lika många asylsökande – framförallt araber från Syrien. De 60 asylsökarna ska bo i den gamla skolan är planen, något som fått invånarna i byn att bli ordentligt uppretade. I ett gemensamt protestbrev, undertecknat av 70 personer, kräver de boende i byn att asylboendet stoppas.
"Den genuina känslan i vår by vill vi bevara och ta tillvara på, en känsla som tagit över 150 år att bygga upp. Vi motsätter oss således med bestämdhet till ett asylboende i Gullbergsskolan", står det bland annat i brevet.
Invånarna är även rädda för att tryggheten i byn ska gå förlorad och att det kommer att bli mycket bråk, våld och hotelser kring asylboendet, något som är väldigt vanligt på andra orter i Sverige där asylboenden öppnats:
"Vi tänker på alla yngre människor som går och cyklar hem från olika aktiviteter i samhället under kvällstid. Frågan är om dessa människor fortsättningsvis vågar sig ut i mörkret..."
En av dem som är starkt kritiska till att bli granne med ett asylboende är Henry Sandahl.
– Det säger ju sunda förnuftet. Människor som har helt andra kulturer och helt andra värderingar, ja, helt annat liv, säger han till Sveriges radio om invandrarna.
På frågan om var han tycker att man ska göra av alla de invandrare som regeringen släpper in i landet svarar han:
– Jag vet inte var de ska hamna någonstans, men där ska de inte vara.