Brist på tamponger – vid en första anblick kan det verka som en ganska ointressant fråga. Men vad det i grunden handlar om är att Argentina infört tuffa importrestriktioner för att försöka tvinga fram en positiv handelsbalans.
Efter att Argentina ställde in betalningarna 2002 och i praktiken förklarades bankrutt 2005 har landets kreditrating skräpstatus. Ingen vill låna ut pengar till Argentina och landet följer just nu en omfattande och restriktiv skuldsaneringsplan.
Därför har Argentina, som stat, inga andra medel att bedriva handel med omvärlden med än sin handelsbalans och sin valutareserv. Och eftersom exportindustrin gick trögt förra året och värdet av exporten sjönk med över tio procent har landet tvingats skära ned sin import lika mycket.
När beslut sedan ska fattas om vad som är nödvändigt och inte nödvändigt att importera till landet så står hygienartiklar, som tamponger, inte särskilt högt upp på prioriteringslistan. Tamponger är heller inte den enda hygienartikel som det råder brist på, även exempelvis vissa typer av blöjor är svåra att få tag på rapporterar La Razón.
Men tampongerna har kommit att bli den mest symboliska bristvaran då den direkt drabbar landets över 20 miljoner kvinnor – däribland 40 procent av kongressledamöterna och kanske inte minst Argentinas president som även hon är en kvinna.
Damtidningar och kvinnobilagor till dagstidningar har den senaste tiden lyft fram menskoppen som ett alternativ för kvinnor som inte får tag på tamponger i affären, samtidigt som det växt fram en slags svarthandel på internet för kvinnor som är beredda att betala mer än dubbelt så mycket som vanligt för den eftertraktade hygienartikeln.
Regeringen i Argentina förnekar dock att det är politiken som sätter käppar i hjulen och skyller bristen på logistikproblem hos importörerna.