Stridigheterna fortsatte att rasa under lördagen i norra Syrien, där Isis-terrorister närmar sig den kurdiska staden Kobane nära den turkiska gränsen. Enligt flera medieuppgifter är fronten nu bara några kilometer från den turkiska gränsen.
Kurdiska styrkor som stöds av USA-ledda flyganfall försöker försvara staden från terroristernas trupper. Men kurderna har kämpat för att få bort Isis-styrkorna i veckor.
Misshandeln har tvingat mer än 160.000 kurder att fly in i Turkiet.
På torsdagen godkände det turkiska parlamentet militära operationer mot Isis inne i Syrien och Irak, en åtgärd som applåderades av USA. Vita husets talesman Josh Earnest hyllade också Australien, Danmark och Nederländernas beslut att bidra med flygstridskrafter.
Sverige utanför
Sverige har än så länge inte valt att skicka några plan till konflikten. Situationen kompliceras av att en stor del av Isis terrorsoldater tros vara svenska medborgare, framför allt araber och kosovoalbaner. Inom Sveriges gränser finns sedan grundlagsändringen 2010 möjlighet att sätta in militären mot svenska medborgare, men rättsläget utomlands är oklart.
Turkisk press rapporterade tidigare i september att landets myndigheter hade gripit 830 "europeiska medborgare" som kommit till Turkiet för att ta sig vidare till stridigheterna i Syrien och slåss för Isis. Hur många som var svenskar framgår inte, men eftersom Sverige har tagit emot fler irakier och syrier än resten av Europa så är det sannolikt att en stor del av dem utgjordes av personer bosatta i Sverige.
Enligt Expressen får Isis-soldaterna betalt genom krigsbyten, ofta i form av kvinnliga sexslavar som de har rätt att våldta. På så sätt har man lyckats rekrytera stora mängder invandrarmän från svenska förorter, och tidningen publicerade för en vecka sedan namn och bild på 20 svenska medborgare som gått med i Isis under löften om att få begå våldtäkter mot den syriska och irakiska civilbefolkningen.
En talesman för den turkiska regeringen uppgav under en presskonferens att landet inte kommer att ge sig in i Syrien utan någon FN-resolution eller åtminstone ett Nato-godkännande. Dock innebär Isis trupprörelser nära den turkiska gränsen att landets säkerhet är hotad och därför utesluter man inte att man blir tvungen att agera ändå, om läget förvärras.