För tidigt födda riskerar blodpropp som vuxna

Publicerad 14 augusti 2014 kl 11.32

Vetenskap. Det är väl känt att för tidigt födda barn, födda före vecka 37, riskerar olika former av komplikationer, bland annat vad gäller hjärt- och lungfunktion. Nu visar en ny studie att för tidigt födda barn har en högre risk att drabbas av blodpropp i bland annat ben och lungor än barn som fötts i normal tid. Det gäller även i vuxen ålder.

Dela artikeln

VTE (venös tromboembolism, det vill säga blodpropp ibland annat ben och lungor) är den tredje vanligaste hjärtkärlsjukdomen efter kranskärlsjukdom och stroke. Risken för VTE bland för tidigt födda har inte studerats tidigare och det är dessutom fortfarande till stor del oklart vad som händer med hälsan i vuxen ålder för tidigt födda barn.

En ny studie från Centrum för primärvårdsforskning, publicerad i den amerikanska tidskriften Pediatrics, visar att de barn som föddes före vecka 37 under perioden 1973 till 2010 har en ökad risk för VTE inte bara de första fem åren i livet utan även när de uppnått åldern 13-38 år, det vill säga i tonåren och i ung vuxen ålder. Den absoluta risken var dock låg eftersom mycket få drabbades av blodpropp.

–– Resultaten av våra studier gäller dock barn födda mellan 1973 till 2010. Under studietiden har vården av för tidigt födda barn förbättrats, inte minst i Sverige, säger docent Bengt Zöller, som ledde studien, i ett pressmeddelande. Det är viktigt att understryka att det övervägande flertalet för tidigt födda barn mår utmärkt i vuxen ålder.

Forskarna studerade drygt 3.5 miljoner barn. Av dessa föddes 206.844 (5,8 procent) barn mellan veckorna 22 och 36. Sedan har forskarna följt de för tidigt födda barnen i sjukhusregistret fram till 2010 och jämfört dem med de barn som föddes i normal tid.

–– Studien är principiellt viktigt då för tidig födsel är en ny riskfaktor för VTE inte bara de första fem åren i livet utan även i tonåren och ung vuxen ålder. De bakomliggande mekanismerna är okända, men kan orsakas av ett komplext samspel av näringsrelaterade faktorer under graviditeten och efter födseln, annan exponering under graviditeten (till exempel hormonförändringar) och efter födseln men också genetiska faktorer. Genom att lära sig mer om dessa sena effekter av för tidig födsel skulle vi kunna minska eller kanske till och med eliminera dess risker i vuxen ålder, säger Bengt Zöller.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Allahu akbar!" – nytt knivdåd i Rotterdam

En död och en skadad. Nu undersöker polisen om det "kan" finnas kopplingar till muslimsk extremism.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0