I den nu aktuella studien har föräldrar till 6.000 nordiska barn svarat på frågor. Resultaten visar att 15 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna, enligt sina föräldrar, är mobbade.
– All form av mobbing – fysisk, verbal, indirekt eller relationell – är skadlig för barn. Däremot visar vår studie att det inte är alla mobbade barn som utvecklar symtom på allvarlig psykisk ohälsa, säger forskaren Ylva Bjereld i ett pressmeddelande.
Av de mobbade tonårspojkarna visade 44 procent förekomst av psykisk ohälsa, motsvarande siffra bland flickorna var 36 procent. Men de mobbade pojkar som idrottade minst en gång i veckan visade lägre förekomst av psykisk ohälsa.
– De hade 1,7 gånger högre odds att må psykiskt bra än de som inte idrottade. För mobbade flickor däremot var idrottsaktivitet inte en skyddande faktor.
Förklaringen till att idrott inte skyddar flickor mot psykisk ohälsa tros ligga i att flickor och pojkar utövar olika typer av idrott.
– Grovt generaliserat vet vi sedan tidigare att lagidrotter sätter individen i ett socialt sammanhang, vilket är bättre för hälsan än individuella sporter, säger Ylva Bjereld.