Hyresgästföreningens återkommande rapport Unga vuxnas boende visar en mycket pressad situation för landets unga.
– Förutsättningen för att vara ung vuxen på bostadsmarknaden idag ger mig ont i magen, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Hon fortsätter:
– Det är svårt att hitta någonstans att bo. På vägen kan du också bli utsatt för trakasserier, utsättas för oseriösa hyresvärdar, ockerhyror och bli ofrivilligt hemmaboende. Den trasiga bostadsmarknaden påverkar unga vuxnas livsval och framtidstro. Det är dags att politiken tar sitt ansvar.
Sedan 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år släppt en rapport om unga vuxnas boende. Den bygger på enkätsvar från 4.896 representativt utvalda unga vuxna i åldrarna 20 till 27. Rapporten går igenom unga vuxnas boendesituation utifrån hur de bor idag, boendepreferenser, boendekostnader och mycket mer. Rapporten visar att:
- 26 procent av alla unga vuxna bor hemma hos föräldrar, cirka 250.000 personer.
- 77 procent av de hemmaboende är ofrivilligt hemmaboende och vill bo på annat sätt, cirka 192.300.
- 29 procent av alla unga vuxna oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden.
- 35 procent av alla unga vuxna tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.
Sex procent av unga vuxna har känt sig trakasserade eller diskriminerade i samband med att de har sökt bostad. Av de som bor i andra och tredje hand är det 15 procent som blivit utsatta. Vanliga former är olika sexuella inviter och trakasserier, samt "rasism" när unga uppger sig bli bortvalda på grund av sitt namn.
– Ingen ung ska behöva utstå sexuella trakasserier eller diskriminering för att kunna få tag på ett eget hem. Det är horribelt vad unga ska behöva utstå. Inte bara möter de värdar som kräver ockerhyror, utan också de som utnyttjar den trasiga bostadsmarknaden och ungas utsatthet för att trakassera, diskriminera och på olika sätt utnyttja dem, säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna samt vice förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
Rapporten tittar också på den ekonomiska utvecklingen. 53 procent har de senaste 12 månaderna fått ekonomisk hjälp av föräldrar eller vänner. Det är också vanligare att någon form av samboskap krävs för att kunna betala den första bostaden.