Under torsdag och fredag håller EU ett toppmöte i Bryssel för att försöka lösa den pågående konflikten om invandring.
Bland annat föreslås det nu att man ska upprätta migrantläger utanför EU där invandrarna tillfälligt ska placeras.
Riktiga "flyktingar" ska sedan kunna söka asyl, medan ekonomiska migranter ska skickas hem. Syftet med lägren är också att sända signaler till migranter att inte försöka ta sig till Europa.
Förra sommaren konstaterade SVT Aktuellt att hela 90 procent, de flesta män, av de som tar över sig från Afrika till Europa via Medelhavet är just ekonomiska migranter "på jakt efter ett bättre liv" och som ser Europa "som en enda stor bankomat".
Men under onsdagen förklarade Sveriges statsminister Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd att den svenska regeringen inte kommer stödja förslaget om migrantläger, eller "uppsamlingscentra" för invandrare, enligt förslaget som ligger.
I varje fall inte som det ser ut nu. Det är för otydligt, menar han.
Löfven stänger inte dörren helt för asylcenter utanför EU men menar att FN:s flyktingorgan UNHCR behöver utreda frågan vidare. Det viktiga, enligt statsministern, är att bryta trenden där invandrare försöker ta sig till Europa på "mycket farliga sätt", uppger TT. Vänsterpartiet försöker få regeringen att säga totalt nej till migrantläger redan nu, eftersom förslaget i grunden kommer från "extremhögern i Europa".
Samtidigt har Sverige lagt ett krav om "obligatorisk omfördelning av flyktingar" mellan EU:s medlemsstater. Det är alltså detta förslag som regeringen föredrar, men det kommer inte heller antas inom EU i nuläget. Sveriges regering ska dock driva kravet vidare, som skulle fortsätta massinvandringen till Europa. Och man ska ha starkt stöd för detta i EU-nämnden, enligt Europaportalen.
– Vi ska fortsätta driva på, säger Löfven.