Konstitutionsutskottet, KU, är klar med sin årliga granskning av regeringen. Totalt har KU behandlat 33 anmälningar från riksdagsledamöterna.
Flera anmälningar har gällt regeringens agerande i samband med Transportstyrelsens upphandling av sin IT-drift.
När det gäller den nuvarande regeringens agerande konstaterar KU att upphandlingen gjorde att sekretessbelagd information hanterades på ett olagligt sätt och det är är en allvarlig händelse som fått omfattande konsekvenser.
Enligt Konstitutionsutskottet väcker hanteringen frågor om förmedlingen av information inom Regeringskansliet när det gäller frågor av betydelse för rikets säkerhet.
Statsrådsberedningen ska enligt utredningen ha fått information om de säkerhetsrisker som upphandlingen medförde först ett år efter att Justitiedepartementet informerats. Det tog ytterligare några veckor innan statsminister Stefan Löfven informerades, menar man.
"KU ser allvarligt på att det tog så pass lång tid innan statsministern informerades", skriver man och fortsätter:
"Justitiedepartementet och Näringsdepartementet har i alltför stor utsträckning agerat var för sig. De borde gemensamt ha skaffat sig en bättre bild av läget och övervägt vad som ytterligare kunde göras för att hantera situationen."
Granskningen visar också att dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) förhållandevis tidigt blev informerad av sitt departement om det inträffade. Han pekas ut som specifikt ansvarig för den bristande informationsspridningen:
"Han bör då ha varit tillräckligt insatt för att förstå behovet av att följa utvecklingen och säkerställa att berörda departement och Statsrådsberedningen blev informerade. Justitiedepartementet, och inte minst inrikesministerns statssekreterare, brast i dessa avseenden. Statsrådet bär ansvaret för dessa brister. Han tog inte heller upp händelsen med statsministern eller infrastrukturministern. Det framstår som självklart att händelser av detta allvarliga slag bör tas upp direkt med statsministern och andra berörda statsråd."
Även dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S) får liknande kritik. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska dock enligt KU ha agerat "på ett rimligt sätt i den uppkomna situationen".
KU fastslår samtidigt att statsministern som regeringschef och chef för Regeringskansliet har det övergripande ansvaret för regeringens och Regeringskansliets arbete.
"Inom Regeringskansliet finns rutiner för att säkerställa informationsöverföring mellan departementen och mellan departementen och Statsrådsberedningen vid allvarliga situationer inom departementens ansvarsområden. Utskottet kan konstatera att tillämpningen av rutinerna i detta fall har brustit. Statsministern bär det yttersta ansvaret för detta", skriver man.