Kronraset
DYR NOTA: Det är den expansiva utlåningen till fastigheter – själva motorn i svensk ekonomi – som ligger bakom kronraset enligt Handelsbanken.

Kronan faller till ny bottennivå

Publicerad 31 maj 2023 kl 07.29

Ekonomi. Den svenska kronan fortsätter försvagas och är nere på historiskt låga nivåer mot både euron, guldet och dollarn.

Dela artikeln

Enligt Handelsbankens valutastrateg Lars Henriksson beror det på att utländska investerare oroas av den svenska utlåningen till fastigheter och bostäder.

På den kommersiella fastighetsmarknaden är det främst det S-märkta jättebolaget SSB som oroar, då de ledande kreditvärderings­instituten sänkte SSB:s kreditbetyg till skräpstatus på fredagen. SBB äger stora delar av bostads­utvecklaren JM men kommer nu att sälja sina andelar där med förlust.

Allt tyder dock på att Riksbanken har fått liv i prisspiralen på bostadsmarknaden igen, som är den bärande motorn i svensk ekonomi. Därför kan kronans värde öka framöver tror Handelsbanken.

– Vi ser en lite starkare krona framför oss, säger Henriksson till Ekot i Sveriges Radio.

I dag kostar en euro drygt 11 kronor och 60 öre på valutamarknaden.

– Vi tror fram mot årsskiftet att det kan komma ner till 11,20, säger Lars Henriksson vidare.

Frågan är dock om ytterligare kreditgivning och generösare regler på bostadsmarknaden verkligen är lösningen på Sveriges valutaproblem. Kronans värde mot dollarn, euron och guldet har sjunkit kraftigt alltsedan pandemins början, när Riksbanken inledde sina obligationsköp och amorteringskravet pausades.

Tre kilo guld kostade exempelvis en miljon kronor att köpa år 2019, medan det idag kostar två miljoner kronor. Även om priserna på bostadsmarknaden formellt sett ligger kvar har alltså köpkraften hos en svensk som säljer sin bostad för en miljon kronor halverats.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.