Kristdemokraterna har fått besked om att prästen i Svenska kyrkan, Aleksander Radler, avsäger sig sitt förtroenduppdrag som partiets representant i kommunfullmäktige i Skellefteå, skriver DN.
- Vi krävde hans avgång och nu har han lämnat sitt uppdrag, säger Lena Sandberg, ordförande för Kristdemokraterna i Skellefteå kommun.
Aleksander Radler var aktiv agent för den östtyska underrättelsetjänsten i 25 år. Redan 1968 deltog han i den fälla som krossade tillvaron för sju dissidenter. Deras misstag - att tro att Aleksander Radler var deras vän och pålitlig medhjälpare i planerna att fly till Väst. Istället beskrev han allt för Stasi och den 10 juli greps de sju unga vännerna.
Följderna blev livslånga. Studenterna bröts snabbt ner i förhör, de tvingades vittna mot varandra och dömdes till långa fängelsestraff och omskolning. Två av dem tog sina liv, berättar Expressen.
- Att vittna mot sina vänner. Det var förfärligt. Skäms är inte rätt ord. Man känner sig fruktansvärd. Alldeles trasig, berättar Christine Girbig.
Aleksander Radler är en av ett ytterst fåtal forna Stasi-spioner i Sverige som överhuvudtaget fått stå till svars för sina handlingar. Bedömare menar att det är politiska hänsyn som fått regeringen att lägga locket på vilka svenskar inom politik, media och forskning som rekryterats att spionera för Östtyskland.
Efter att ha beaktat uppgifterna som redan 2011 föranledde Domkapitlet att göra en utredning har dock KD slutligen tagit ställning mot Aleksander Radlers roll som aktiv politiker:
- Hans samröre med Stasi går tvärtemot de tankar om frihet, öppenhet och det okränkbara människovärdet som Kristdemokraterna önskar förmedla genom sin politik, menar Anders Sellström, distriksordförande för Kristdemokraterna i Västerbotten.