- Säkerhetspolisen har observerat hur den unge miljöpartistiske politikern rört sig in i allt mer vänsterradikala sammanslutningar, sade en taleskvinna för författningsskyddet Weser Kurier på torsdagen.
Säkerhetspolisen anklagar Jan Fredrik Wienken för att bland annat ha deltagit på en vänsterextrem demonstration i Göttingen och för att ha varit med vid stormningen av en byggarbetsplats där man uppförde ett koleldat kraftverk. Dessutom blev han för sex år sedan avvisad från en motdemonstration som extremvänstern höll mot en högerextrem sammanslutning.
Wienken har varit upprörd över anklagelserna och talat om "missbruk" av författningsskyddet.
- Jag ifrågasätter vad som händer i samhället. Jag är definitivt inte en vänsterextremist, säger den utpekade politikern i ett uttalande.
Han fick stöd från Miljöpartiets riksdagsgrupp som kritiserade inrikesministern Uwe Schünemann (CDU) för att sätta säkerhetspolisen på sina politiska motståndare.
- Övervakningen av Jan Wienken är inget annat än ett försök från Schünemann och hans underrättelsetjänst att misskreditera en politisk motståndare, sade Miljöpartiets rättspolitiske talesman Helge Limburg enligt Junge Freiheit.
Wienken har sedan 2003 vairt medlem i det tyska Miljöpartiet och mellan 2010 och 2011 var han ordförande för ungdomsförbundet i Niedersachsen. I sin ansökan om kandidatur för kommande parlamentsval, anger han bland annat att han har organiserat ett ungdomsläger med Miljöpartiet under 2010. Enligt Junge Freiheit har han även deltagit i aktionen mot G8-mötet i Heiligendamm 2007, då det uppstod svåra kravaller och nästan 430 poliser skadades av vänsterextremister.
Dessutom ska Wienkens namn ha figurerat i samband med en tvivelaktig broschyr, skriver Junge Freiheit. I ett faktablad från tyska Grön Ungdom ger ungdomsorganisationen tips på hur man kan blockera högerextrema demonstrationer. Man rekommenderar bland annat ockupation av vägkorsningar för att hindra demonstrationer. I broschyren görs reklam för öppet vänsterextrema tyska organisationer, bland annat tyska AFA. Enligt Junge Freiheit finansierades framtagandet av broschyren med skattepengar från den tyska förbundsregeringen.