Mannen blev i samband med detta förutom ringa narkotikabrott även misstänkt för penningtvättsbrott, då han försökt dölja kontanterna och inte haft någon taxerad inkomst sedan 2019.
Kontanterna, samt en jacka, togs i beslag av polisen.
– En förenklad finansiell utredning genomfördes sedan där vi tittade på personen, livssituationen, förekomst hos polisen, skulder samt andra uppgifter från bland annat förhör. De uppgifterna låg till grund för att inleda förundersökning inom ramen för självständigt förverkande, säger polisassistent Tarek Fredj på polisens hemsida.
Förundersökningen gällande penningtvättsbrott lades ned då den med självklarhet inte kunde bedömas leda till åtal, men förundersökningen gällande självständigt förverkande fortgår med fokus på beslagen i form av kontanterna samt jackan.
– Jag ser att flera ärenden inom området kriminell ekonomi, till exempel penningtvätt och näringspenningtvätt där förundersökningen gällande brott kommer läggas ner, kommer att övergå till förundersökningar gällande självständigt förverkande, säger Tarek Fredj.
Förverkandelagstiftningen är ett nytt och enligt polisen viktigt redskap som ökar möjligheterna att fokusera på kriminellas tillgångar. Beroende på vad utredningen visar ger lagstiftningen en större möjlighet för rättsväsendet att förverka egendomen.
– Den nya lagstiftningen ger oss kraft att jobba på ett helt annat sätt mot brottsvinster i den kriminella miljön, säger Faruk Ohranovic, polisinspektör i polisregion Mitt.
Polisen har förberett organisationen inför att lagstiftningen skulle träda i kraft:
– Vi har bland annat haft utbildningsinsatser riktade mot utredare och beslutsfattare om hur vi ska jobba för att återta brottsvinster. Vi har också haft en god dialog med åklagarkammaren för att diskutera eventuella problem och för att få och ge vägledning, säger Faruk Ohranovic.