Sedan mars 2021 har Konkurrensverket mandat att utfärda böter för korruption. En ordning som svenska politiker motvilligt tvingats anta efter påtryckningar från EU.
För bolag som bryter mot reglerna kan böter utfärdas på upp till 10 procent av årsomsättningen av Konkurrensverket, enligt EU:s regelverk.
Den svenska korruptionen får därmed för första gången en tillsynsmyndighet som för offentlig statistik över hur mycket korruption som förekommer i Sverige. Svenska makthavare kan därmed inte längre enbart luta sig mot amerikanska vänsterorganisationer, såsom Transparency International, som alltid listar Sverige och andra progressiva länder som helt korruptionsfria.
Enligt Konkurrensverket, som gjort en översyn av de ärenden som dess enhet för upphandlingstillsyn har öppnat de senaste fem åren, förekommer det korruption i mellan 5 och 10 procent av alla offentliga upphandlingar.
En offentlig upphandling ska alltid göras när ett större inköp sker med offentliga medel av exempelvis en myndighet. Uppemot 10 procent av alla större inköp för skattepengar har därmed sin grund i korruption.
Myndigheten varnar nu för att Sverige kommer att få uppleva en "korruptionsvåg" som du betalar. Skälet är att pressade företag blir mer sugna på korrupta affärer för att kunna lägga vanterna på skattepengar i kärvare tider, då alternativet kanske är konkurs.
I en längre intervju med Dagens Industri säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten att myndigheten snabbt behöver större befogenheter. Det är nämligen både svårt och svindyrt att komma åt den svenska korruptionen inom ramarna för det rättsläge som gäller i Sverige idag.
– Beviskraven är extremt högt ställda, konstaterar han i intervjun.