Så som lagen är utformad idag måste både män och kvinnor som vill byta kön sterilisera sig. I praktiken innebär dock könsbyte oftast kastrering, säger Johan Rinder, verksamhetschef vid kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset till Svenska Dagbladet.
Även om Rinder välkomnar en lagändring, menar han att den etiska diskussionen om rätten att inte steriliseras har överskuggat den medicinska.
Jag har som läkare emellanåt varit tveksam till att låta könskörtlarna vara kvar. Jag skulle inte gå med på att genomföra ett sådant ingrepp, säger Rinder till SvD.
Med könskörtlar menas testiklar hos män och äggstockarna hos kvinnor.
Vad det gäller män måste testiklarna opereras bort, enligt Rinder. De kan placeras i buken på patienten, men det ger förhöjd cancerrisk. Hos kvinnor är det annorlunda, då deras könsorgan sitter inuti kroppen så behöver det inte tas bort helt.
Då är problemet istället att samtidigt som kvinnan tar hormontillskott, manligt testosteron, så fortsätter hennes egen produktion av kvinnligt östrogen, vilket kan leda till medicinska problem. Enligt Rinder råder viss osäkerhet om de långsiktiga effekterna.
Rinder menar dock att individens fria val står över medicinska förhållanden. Han bedömer menar att risken för sjukdomar får bedömas som liten och enligt honom är det rimligt att individens fria val går före - men under kontrollerade medicinska former.