I måndags knivmördades Alexandra Mezher på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal när hon försökte avstyra ett bråk mellan två av männen på boendet. Mezher arbetade på boendet och var ensam personal när hon knivhöggs så svårt att hon senare avled.
Mordet har berört många anställda på asylboenden för flyktingbarn runt om i Sverige, bland dem personalen på ett sådant boende i Örnsköldsvik. Därför ville de anordna en minnesstund för att hedra sin mördade kollega i Mölndal.
Men det var något som kommunen inte gick med på. När Malin Hansson, som är chef för kommunens mottagning av flyktingbarn, fick reda på planerna på minnesstunden försökte hon stoppa den. Bland annat förbjöds de anställda att använda kommunens lokaler för att hålla minnesstunden och de förbjöds även att använda sin jobbmejl för att organisera den.
Hansson och Mats Gidlund, som är avdelningschef för socialt stöd på Örnsköldsviks kommun, skriver i ett mejl att minnesstunden strider mot "kommunens rutiner".
– Som jag tidigare sagt hänvisar jag till våra riktlinjer för hur vi hanterar situationer som denna, förtydligar Gidlund för allehanda.se.
Han kan däremot inte redogöra för hur kommunens riktlinjer eller rutiner ser ut eller varför det enligt dem inte går att hedra en mördad kollega.
SVT skriver att minnesstunden hölls under söndagen ändå, trots de båda kommunbyråkraternas försök att stoppa den. Elimkyrkan ställde upp och lät de anställda använda kyrkans lokaler för att hedra minnet av mördade Alexandra.
Carl Lindahl har jobbat på HVB-boenden i Örnsköldsvik i tre och ett halvt år, men har varit sjukskriven för utbrändhet sedan i december. Han berättar för SVT att situationen på boendena är kaotisk.
– Det som hände i Mölndal hade lika gärna kunnat hända här. Så illa är det, säger han.
Han är väldigt tacksam för att minnesstunden till slut kunde hållas ändå, trots att kommunen försökte lägga krokben för den.
– Gud är faktiskt oändligt mycket större än kommundirektören i Örnsköldsvik, säger han till SVT.