Nedskjutningen av MH17

BEVISEN: Utredarna släpper nu för första gången bevis som klart pekar ut Ryssland för inblandning i nedskjutningen av MH17.

Åklagare: Ryskt luftvärn sköt ned MH17

Bevis presenteras idag:

  • Rysk luftvärnsenhet smugglades in och ut ur Ukraina
  • Utredarna "har identifierat" runt hundra personer som knyts till transporten eller nedskjutningen
  • På inspelade telefonsamtal hörs ryska militärer samtala med rebeller om smugglingen
  • Bilder visar eldenheten på väg till och från gränsen
Publicerad 28 september 2016 kl 16.24

Utrikes. Den internationella kommissionen av åklagare och poliser från bland annat Ukraina, Nederländerna och Malaysia har nu släppt delar av den bevisning man samlat på sig om MH17-kraschen. Utredningen, som har letts av holländska myndigheter, skyller händelsen på Ryssland.

Dela artikeln

Malaysia Airlines flight MH17 sköts ned över ett område i östra Ukraina som kontrollerades av rebeller den 17 juli år 2014.

Det är sedan tidigare känt att planet träffades av en robot tillhörande det rysktillverkade systemet Buk, som både Ukraina och Ryssland förfogar över. Men enligt utredningen är det "bevisat" att roboten avfyrades från rebellkontrollerat område i östra Ukraina.

I en tidigare nederländsk rapport från förra hösten uppgavs att stridsspetsen hette 9N314M, men bäraren – själva missilen – berättade man inte något om eftersom man inte ville föregripa åklagarnas och polisens rapport. På bilder i förra höstens rapport hade man mörkat bland annat missilens sidofenor och vissa andra detaljer, som skulle ha visat om missilen tillhörde Ryssland eller Ukraina. Enligt tillverkaren Almaz-Antey är det nämligen bara Ukraina som fortfarande har missiler av typen 9M38M1.

Inte heller dagens presentation visar vilken missiltyp som de upphittade delarna tillhör, trots att man har hittat en stabilisatorfena, en datakabel och en del av nosen. I sitt pressmeddelande refererar utredningen istället till vapnet som en "missil i 9M38 serien", utan att ange de sista bokstäverna.

Journalistkollektivet Bellingcat släppte i början av 2016 ett omfattande bildmaterial som pekade ut den ryska 53 luftvärnsbrigaden som ansvarig för nedskjutningen.

Enligt Reuters tror utredarna bakom dagens presentation också att vapnet tillhör 53 luftvärnsbrigaden, som är stationerad i staden Kursk. Åklagarna anser sig ha kunnat identifiera ett 20-tal ryska soldater från brigaden, av vilka tre eller fyra tros kunna hantera Buk-systemet. En annan del av bevisningen uppges vara amerikanska radarbilder som sägs visa hur luftvärns­systemet transporteras från Ryssland till avfyrningsplatsen nära byn Pervomaisk i Luhansk.

"Kan eventuellt"
Av avlyssnade telefon­konversationer som utredningen tagit del av drar utredarna den definitiva slutsatsen att planet sköts ned av misstag i tron att det var ett ukrainskt transportplan. Tidningen Aftonbladet antydde dock istället att utredningen lämnar öppet för att Ryssland börjat skjuta ned civila flygplan med flit:

"Nedskjutningen kan eventuellt ha skett av misstag i tron att MH17 var ett ukrainskt militärt transportplan. Vapnet ska sedan ha smugglats tillbaka över gränsen till Ryssland tidigt nästa dag", skrev tidningen på onsdagsmorgonen.

Totalt har utredarna lyssnat igenom 150.000 avlyssnade telefonsamtal, skriver de på sin hemsida.

Utredning pågår
Det återstår ännu att utreda vilka personer som eventuellt kan åtalas för att ha varit inblandade när händelsen ägde rum. Utredarna säger sig specifikt fokusera på vem som gav order om att förflytta Buk-systemet till Ukraina och vem som tog beslutet om att avfyra missilen i en av Europas kända flygkorridorer för civil trafik, utan att ha klart för sig vilket plan som egentligen syntes på radarbilden.

Ryssland har alltid förnekat att man försett rebellerna med vapen, och på onsdagen dementerade man uppgifterna igen. Kremls talesperson Dmitry Peskov säger att Ryssland har haft full radarövervakning över rebellkontrollerat område under tiden för nedskjutningen och att en missil inte kan avfyras från området utan att synas på dessa radarbilder.

– Radarinformationen är glasklar. Det finns ingen robot. Så om det var en robot i området så måste den ha avfyrats från annat håll, sade han till Reuters.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ica Maxi-indiern hade just hämtat sitt svenska pass

Högg oprovocerat ihjäl kvinnlig anställd. Kan inte utvisas – eftersom han fått svenskt medborgarskap.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.