Busch Thor bekände under talet sin kärlek till Sverige men uttryckte samtidigt oro för samhällsutvecklingen med kriminella ungdomsgäng, kvinnor som blir sexuellt ofredade på festivaler och personer som reser till arabvärlden för att kriga för IS.
– Dessa är alla tydliga tecken på den djupa värderingskris som vårt samhälle befinner sig i. Sånt bryter ner och förtär. Sånt rustar oss inte inför utmaningarna som ligger framför. Sånt skapar otrygghet i vårt hem – Sverige, sade hon.
KD-ledaren avfärdade också statsminister Stefan Löfvens samhällsbygge som ett "fuskbygge".
– Dygder som flit och tålamod, medmänsklighet och mod är inte särskilt poppis längre. Dessvärre ersätts de allt mer av kortsiktighet, uppgivenhet och egoism, jag, mig och mitt.
Ebba Busch Thor efterfrågade bland annat fler poliser i så kallade utsatta områden och hårdare straff för dem som kastar sten på blåljuspersonal.
Hon pekade också på att hälften av socialbidragstagarna är invandrare och att hälften av dem som kommer till Sverige som asylsökare saknar jobb sju år efter att de kommit till landet.
För att förbättra den så kallade integrationen vill KD göra SFI-utbildningen, inklusive samhällsorientering, obligatorisk från dag ett. Dessutom vill partiet tvinga personer som lever på försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag, att arbeta 20 timmar i veckan.
Om KD får bestämma ska asylsökare också få arbeta 16 timmar i veckan med enklare arbetsuppgifter som städning och matlagning. De som vägrar delta ska kunna få sänkt bidrag.
– Stefan Löfvens regering står handfallen. Klämd mellan den identitetspolitiska vänsterns maktteorier och LO:s murbygge kring arbetsmarknaden. Risken är stor att vi med deras politik välkomnar människor hit men de får inte möjlighet att bygga sig ett hem, sade Ebba Busch Thor.
KD-ledaren överraskade också med att konstatera att det gäller att respektera britternas beslut att lämna EU-samarbetet.
– Det är min övertygelse att det är fel väg att gå att hämnas på och försöka bestraffa Storbritannien. Varken Sverige eller EU har något att vinna på det.
Hon citerade också krönikören Johan Hakelius, som skrivit att det "främsta hotet mot EU är den maktelit som inte vill bli störd av medborgarna i sitt EU-projekt”.
– Han är något på spåren. Ivern och viljan att bygga EU större, djupare och “socialare” riskerar att förblinda många politiker. Och att fördjupa det demokratiska underskottet. Trots att idén om ett Europas förenta stater har ett väldigt svagt stöd i opinionen, strävar somliga politiker i den riktningen, sade Busch Thor.