Halten koldioxid i atmosfären stiger hela tiden till följd av förbränning av fossila bränslen såsom kol, olja och naturgas. Tidigare klimatmodeller har antagit att en stor del av detta kol tas upp och binds av jordens växtliv. Vissa forskare har hävdat att växterna till och med gynnas av en ökande tillgång på koldioxid och att de därmed skulle växa snabbare.
Men nu publicerar de två ekologerna Peter Reich och Sarah Hobbie verksamma vid University of Minnesota en studie som visar att dessa teorier är väl optimistiska. Förutom koldioxid kräver växter näring i form av nitrater och fosfater och brist på detta begränsar många gånger växtligheten. Tidigare modeller har inte tagit med tillgången till näring i beräkningarna.
Till sin hjälp har de båda ekologerna byggt särskilda odlingar där de höjt koldioxidhalten till den nivå man tror att jordens atmosfär kommer att ha år 2070. Studien har pågått i 13 år och inleddes alltså redan i slutet av 90-talet.
- Istället för att bygga en tidsmaskin och jämföra hur ekosystem uppför sig 2070, vilket är svårt att göra, så skapade vi helt enkelt 2070 års atmosfär på våra odlingar, säger ekologen Reich i en kommentar till tidningen Nature.
Koldioxid är en viktig växthusgas då den absorberar energi i de delar av det elektromagnetiska strålningsspektrum inom vilket jorden avger värmestrålning till rymden. Växthuseffekten är ett vetenskapligt belagt fenomen, viktig för livet på jorden och en förutsättning för ett behagligt klimat.
Många forskare fruktar dock att en stigande koldioxidhalt i atmosfären kan leda till att jordens medeltemperatur stiger, så kallad global uppvärming.