EU-valet 2019

Jimmie Åkesson: Frågan om att lämna EU är "politiskt död"

Publicerad 31 januari 2019 kl 13.14

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bekräftar nu partiets omvändning i EU-frågan. SD ska idag inte verka för att lämna EU, utan för att omforma unionen så att mer makt återgår till nationerna, säger han till Samtiden.

Dela artikeln

Tidigare idag framgick det att Sverigedemokraterna nu gjort en "helomvändning" och inte längre tänker driva frågan om en folkomröstning för att lämna EU.

I en intervju med Samtiden bekräftas detta av SD-ledaren Jimmie Åkesson, som säger att det skett en "uppmjukning" inom Sverigedemokraterna om hur man ska förhålla sig till EU.

Enligt honom finns det för närvarande inga utsikter för att få majoritet i riksdagen för en folkomröstning i frågan eller för att Sverige ska lämna EU inom en snar framtid.

– Då menar jag att vi ska vara en konstruktiv kraft i Europaparlamentet och göra vad vi kan för att försöka återföra makt till de enskilda medlemsstaterna, säger han till partitidningen Samtiden och förklarar att det är detta som är partiets "ideologiska grund".

Han påpekar att SD är för frihandel och att Sverige är ett litet exportberoende land som behöver andra närliggande länder att handla med. Enligt Åkesson är EU ett sätt för att uppnå just frihandel.

– Då kan man ju stå och skrika i ett hörn om att vi ska minsann lämna den här unionen. Men det är ju inte konstruktivt utan det konstruktiva är att erbjuda ett alternativ, säger han och menar att man i stället inifrån EU ska arbeta emot federalismen och kämpa för att nationerna ska få tillbaka mer makt, säger han till Samtiden.

Frågan om att lämna EU är rentav "politiskt död" idag, säger han.

Däremot finns det ett större stöd för att återföra mer makt till nationalstaterna, varför det är det som Sverigedemokraterna ska verka för. Enligt Åkesson kommer partier med denna inställning att växa i det kommande EU-valet i vår. SD-ledaren hävdar ändå att det inte handlar om någon kursändring, utan om att SD "förstärker" sina ideologiska principer om självbestämmande och nationell suveränitet.

Jimmie Åkesson menar att Europaparlamentet är en "intressant plats" för att försöka påverka ihop med andra partier. Han vill helt enkelt reformera EU och göra det mer nationsvänligt.

SD-ledaren är dock fortfarande kritisk till EU och till det faktum att EU-politiker som svenskar över huvud taget inte röstat fram idag har väldigt mycket makt över svensk lagstiftning. Sverigedemokraterna ska därför fortsatt vara en kritisk röst mot EU, förklarar han.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Inrikes

Transportstyrelsen slår larm. Antalet utländska fartyg som stoppas i svenska hamnar har skjutit i höjden.0 

ADHD-monstret slukar BUP:s resurser

Måste lägga 70 procent av besökstiden på adhd.. "Riskerar att utarma den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin."0 

S: Det var vi som genomförde paradigmskiftet

Magdalena Anderssons drag i riksdagen.. Hånade Tidöpartiernas friserade migrationssiffror.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0