I supermakten Kina har de diplomatiska protesterna mot öriket Japan under de senaste dagarna vuxit sig allt starkare och bedömare varnar för att oroligheterna länderna emellan kan komma att leda till krig.
Ödesdigert ököp
Spänningarna mellan Kina och Japan började när Japan den 5:e september meddelade att man avser att köpa Senkakuöarna av den familj som äger tre av de fem öarna. Kina, som även det gör anspråk på Senkakuöarna, svarade med att skicka krigsfartyg till området. Nyhetssidan The Voice of Russia, som citerar den japanska nyhetsbyrån Kyodo, gör ikväll gällande att ett tusen kinesiska fiskebåtar är på väg till öområdet och man utesluter inte att båtarna försöker att ta sig ända till öarnas stränder.
Japans agerande har lett till stora folkliga demonstrationer i kinesiska städer och landets militär har kallats ut för att förhindra en eskalering av de antijapanska stämningarna. Demonstrationer har hållits utanför den japanska ambassaden i Beijing och japanska flaggor har där bränts.
- Jag motsätter mig starkt demonstrationerna och brännandet av japanska flaggor, kommenterar den japanska premiärministern Yoshihiko Noda enligt RT. Angående situationen med de tusen fiskebåtarna tillägger Yoshihiko att Japans plan just nu är att vänta och se.
Möte med USA
Kinas vicepresident Xi Jinping kommer om några dagar att hålla ett möte med USA:s försvarsminister Leon Panetta. Leon Panetta hoppas att Japan och Kina klarar av att lösa konflikten med fredliga medel.
- Jag är orolig för att när dessa länder provocerar varandra om dessa öar, att det ökar möjligheten för att felbedömningar på någondera sidan kan resultera i våld, kan resultera i konflikt, säger Leon Panetta, enligt SvD.
Xi Jinping väckte nyligen uppståndelse då han försvann under nästan två veckor, vilket bland annat ledde till att han missade ett möte med USA:s utrikesminister Hillary Clinton, något som anses vara mycket ovanligt för den annars så publike vicepresidenten.
Dog efter två dagar som ambassadör
Mitt under den brinnande konflikten har Japan mist sin Beijingambassadör.
För fyra dagar sedan hittades ambassadören Shinichi Nishimiya livlös på gatan utanför sitt hem i Tokyo. Shinichi Nishimiya, som utsågs till ambassadör endast två dagar innan han kollapsade, dog efter tre dagar på sjukhus och vad som orsakade ambassadörens frånfälle har ännu inte offentliggjorts.
Shinichi Nishimiyas bortgång är inte den enda som drabbat Japan på sistone. I måndags förra veckan hittades finansminister Tadahiro Matsushita hängd i sitt eget hem. Tadahiro Matsushitas död är under utredning och den japanska regeringen är inte villig att kommentera det som hänt, uppger Wall Street Journal.
Det är ännu oklart om de två dödsfallen har någonting med varandra att göra.