Tidigare var det så att det kunde bytas ganska mycket människor under den här tiden. Från det att barnen var på transitboende när de klev in i Sverige, de fick en tillfällig god man, tillfälliga lärare, de bodde på boende, bytte boende, träffade ny personal och så har det fortsatt och bytts. Nu vill man hålla ner antalet separationer, för att barnen ska känna trygghet och de som känner barnen ska kunna följa dem så länge det går. Därför är det viktigt med familjehem, speciellt för yngre barn, de ska inte behöva bo på institution, säger Anna Westberg, som är projektledare för rekryteringskampanjen, till SR.
Den gamla industristaden Eskilstuna, som redan är hårt prövad av en omfattande invandring från tredje världen, söker framför allt familjer som kan ta hand om de unga män som uppger sig vara mellan 14 och 18 år.
De sverigedemokratiska lokalavdelningarna i såväl Härjedalen som i Kungsbacka har lämnat in förslag om att kommunpolitikerna, som ju själva tagit besluten om den storskaliga invandringen, borde upplåta sina egna hem åt invandrarna. I Kungsbacka röstades förslaget ned med total enighet i kommunfullmäktige och i Härjedalen meddelade kommunalrådet Anders Häggkvist (C) att motionen "inte var värd att kommentera".