Av polisens egen redogörelse av händelseförloppet under tisdagens skolmassaker framgår att det första larmet inkom klockan 12.33 till polisens ledningscentral i Bergslagen.
Drygt fem minuter senare var de första poliserna på plats och gick direkt in på Campus Risbergska.
De fick syn på en man som höll i ett gevärsliknanade föremål som riktade sig mot poliserna och började skjuta mot dem. Han ska också ha kastat en rökbomb, enligt uppgifter till Aftonbladet. Men trots att de blev beskjutna valde poliserna att inte avfyra sina vapen.
Över en timmes "inferno"
I stället tog de skydd och inväntade förstärkningar från den regionala insatsstyrkan, som kom först efter tio minuter.
"Därefter påbörjas en tidskrävande genomsökning av de delvis rökfyllda lokalerna", skriver polisen och fortsätter:
"Efter cirka en timme avbryts den akuta insatsen då den misstänkta gärningspersonen påträffas död med flera vapen bredvid sig."
Vid det laget hade tio personer blivit ihjälskjutna i den värsta masskjutningen i svensk historia. Och trots att hela 130 poliser deltog i insatsen hade inte ett skott avlossats mot gärningsmannen från polisens sida.
Lars Wirén, polisområdeschef i Örebro län, har förklarat att poliserna möttes av "vad som skulle kunna beskrivas som ett inferno".
Polisens presstalesperson Lars Hedelin uppger att poliserna på plats inte hade förmåga att hantera situationen.
– Man har en begränsad förmåga att bekämpa sådant våld. Dessutom var man förhindrad av rökutveckling, säger han till Aftonbladet.
Forskare: "Varför sköts inga skott?"
En polisforskare som vill vara anonym konstaterar för Svenska Dagbladet att det är anmärkningsvärt att inte ett enda skott avlossades mot skytten.
– Varför sköt man inte ens några skott i luften för att understryka att man var där? Ett annat alternativ hade varit att försöka få kontakt med gärningsmannen med hjälp av en megafon och därmed låsa upp honom, säger forskaren.
Polischefen Lars Wirén kan inte ge några klara svar på varför polisen aldrig öppnade eld.
– Utredningen framöver får visa exakt händelseförlopp och det är det som vi behöver jobba vidare med för att ta reda på, säger han till Aftonbladet.