Kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge omvandlade år 2005 två flerfamiljshus i somaliertäta Tjärna Ängar till "Locus" – ett studentkomplex med gym, studieutrymmen och 126 studentlägenheter för att råda bot på bristen på studentbostäder i staden.
Ett andra studentboende med ytterligare 59 studentlägenheter ligger i en angränsande byggnad. Ett "mångkulturellt bostadsområde", marknadsförs boendet som på kommunala Tunabyggens hemsida. Tillsammans står de för mer än två tredjedelar av stadens studentboenden.
Men studenterna vill inte bo i dem.
Rektorn för Högskolan Dalarna kontaktade kommunen redan för fyra år sedan, i samband med att en kvinnlig student blev våldtagen, och krävde att den ordnar andra studentboenden i kommunen som inte ligger i Tjärna Ängar. Inte minst för att kvinnliga studenter kände sig otrygga i den invandrartäta förorten.
– Det här är oacceptabelt. Studenterna måste kunna erbjudas ett boende redan när de antagits, eller åtminstone vid utbildningens början. Bostädernas allmänna standard måste ses över och framför allt måste studenterna kunna känna sig trygga och inte oroliga för sin personliga säkerhet. Något annat kan inte diskuteras, sade rektorn Marita Hilliges då.
Men studentboendena har blivit kvar. Och nu protesterar de internationella studenter som placeras i bostäderna mot att de tvingas bo där. Efter att ha upplevt skottlossning utanför studentboendet vid flera tillfällen skriver studenterna att de "upplever en glimt av krigshärjade länder" i Tjärna Ängar med anlagda bränder och eldstrider mellan kriminella och polisen.
Skräckexemplen i brevet är många. Flera kvinnliga studenter har blivit förföljda och trakasserade av "okända män" och upplever att det är "otryggt att vistas utomhus". Två personer blev nyligen knivhuggna precis utanför Locus.
En student vaknade på morgonen av att rånare klättrat upp för fasaden och in i rummet. De stal hans telefon, pengar och andra värdesaker. En kvinnlig student vaknade på samma sätt även hon av en tjuv i rummet, enligt brevet.
"Den allmänna uppfattningen hos studenterna är att de inte känner att de bor i Sverige, de hör inte språket och får inte uppleva kulturen eller traditionerna vilket får dem att känna att de bor i ett segregerat område", står att läsa i brevet där studenterna kräver att få bo någon annanstans.
Många internationella studenter, som började på högskolan nu under hösten, uppges redan ha hoppat av utbildningen och lämnat Sverige.