I år ska 19 så kallade "ensamkommande flyktingbarn" familjehemsplaceras i Danderyds kommun – åtminstone var det så planen såg ut. Men när kommunen började höra sig för bland kommuninvånarna så visade det sig att ingen i kommunen ville ha ett flyktingbarn boendes hemma hos sig.
Det fåtal som hört av sig och varit nyfikna på vad det går ut på att ha ett ensamkommande flyktingbarn i hemmet har ganska snabbt fått kalla fötter och ångrat sig.
– När vi berättat vad det innebär att ta emot flyktingbarn har de insett att det är en stor sak och velat fundera en gång till, säger Maria Strandell, chef för familjeavdelningen på socialförvaltningen i Danderyd till tidningen Mitt i.
– Det vore så roligt att få ett familjehem i Danderyd. Vi har familjehemshandläggare som försöker underlätta och ge så mycket stöd som möjligt, fortsätter hon.
Kommunalpolitikern Isabella Hökmark (M) tror att det svala intresset för att ha ett ensamkommande flyktingbarn som inneboende beror på att de som bor i Danderyd jobbar mycket, har fullt upp med karriären och inte har den tid som krävs för att engagera sig i ett flyktingbarn.
Intresset för flyktingbarnen är bara marginellt större i grannkommunen Täby. Där finns det ett familjehem som tar emot flyktingbarn i hemmet, skriver tidningen.
Danderyd har tagit emot 51 ensamkommande flyktingbarn sedan 2007 – samtliga har familjehemsplacerats i andra kommuner än Danderyd.
Flyktingbarnen har kommit från länder som Syrien, Afganistan, Jemen, Somalia, Angola, Eritrea och Marocko och har familjehemsplacerats i bland annat Bålsta, Tyresö, Skärholmen och Småland.