Korruptionshärvan i Hongkong
Donald Tsang Yam-kuen.

Hongkongs förre chefsminister döms troligen till fängelse

Publicerad 20 februari 2017 kl 11.23
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Hongkongs tidigare chefsminister Donald Tsang Yam-kuen fälls av den jury som prövat två korruptions­anklagelser mot honom. Nu väntar troligen fängelse för Tsang som tidigare var en av Hongkongs mäktigaste politiker, skriver SCMP.

Dela artikeln

Donald Tsang Yam-kuen innehade chefsminister­ämbetet, vilket kan liknas vid en presidentroll, under sju års tid mellan 2005 och 2012. Korruptions­härvan började nystas upp under 2012 vilket ledde till att han tvingades avgå.

I stora drag går härvan ut på att framträdande finans- och affärsmän beviljats licenser, sändnings­tillstånd och lukrativa kontrakt samtidigt som Hongkongs ledarskikt gjort privata affärer med dem. Det har skapat en intresse­konflikt där politikerna anklagats för att ha passat på att sko sig själva.

2014 dömdes tidigare chefs­sekreteraren Rafael Hui för mutbrott till sju och ett halvt års fängelse som ett led i korruptions­härvan. I oktober förra året väcktes åtal även mot Tsang och en jury slog i fredags fast, med sju röster mot en, att han gjort sig skyldig till brott. Domaren har sagt att det är "högst osannolikt" att Tsang kommer få villkorlig dom och att han ska förbli i häkte. Det tyder på att domstolen kommer döma till fängelse.

Enligt Hong Kong Free Press rullar korruptions­härvan vidare. Nuvarande chefsministern Leung Chun-ying misstänks även han för mutbrott genom att ha tagit emot motsvarande närmare 60 miljoner kronor från ett australiensiskt byggbolag.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

Marine Le Pen ångrar att hon uteslöt sin far

"Jag kommer aldrig att förlåta mig själv.". Börjar till slut kalla Jean-Marie för "pappa" – efter hans död.0 

Bögarna får skulden för bränder i LA

Paniken efter analysen i direktsändning.. Så har ökända gayområdena i Los Angeles klarat eldkatastrofen.0 Plus

Ska Netanyahu gripas i Auschwitz?

Frågan het potatis inför 80-årsjubileum.. Beviljar undantag för folkmordsanklagade ledaren.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0