Den 59-åriga toppolitikern utsågs under gårdagen av en 1 200 man stark valkommitté. 777 av kommittémedlemmarna röstade för Lam medan 365 istället lade sin röst på hennes främsta rival, förre finansministern John Tsang.
– Hongkong, vårt hem, lider av en ganska allvarlig splittring och har samlat på sig en hel del frustration. Min prioritet är att läka klyftan och göra något åt frustrationerna, förena vårt samhälle och fortsätta framåt, sade Lam i sitt segertal.
Hongkong styrs styvmoderligt av regeringen i Peking och de 7,3 miljoner Hongkongborna har väldigt lite att säga till om när deras ledare ska tillsättas, påpekar Reuters. Istället är det en överlag regim- och etablissemangstrogen kommitté som utser ministrar och andra toppämbetsmän på den kinesiska halvön.
Hösten 2014 bröt omfattande demonstrationer ut i Hongkong. Hundratusentals människor slöt upp i protesterna och krävde att dåvarande chefsministern skulle avgå och att invånarna själva skulle få rösta fram sina politiska företrädare.
Demonstrationer för demokrati i Hongkong
Till och med under gårdagens omröstning bubblade missnöjet fram bland de 1 200 handplockade kommittémedlemmarna. Flera av de avlagda rösterna ogiltigförklarades och när valresultatet lästes upp skrattade många reportrar eftersom siffran sju liknar ordet för penis på den lokala kinesiska dialekten kantonesiska, skriver Hong kong free press.
Reporters at scene laughed at Carrie Lam's 777 votes
— Kris Cheng (@krislc) March 26, 2017
"God's Will," one said.
Carrie Lam rapporteras ha sett osäker ut när valresultatet lästes upp. När Hongkongbor protesterar mot regeringen i Peking görs det nämligen ofta i form av ordvitsar där man ändrar betoningen på ord för att få dem att låta som ett annat ord.
När två unga politiker skulle sväras in på sina poster i höstas framförde de sina protester genom att uttala Kina på det sätt som den japanska ockupationsmakten gjorde under andra världskriget. Protesten fick regeringen i Peking att agera blixtsnabbt och stoppa de två politikerna, skrev New York Times.
För Carrie Lam kommer det nu bli en svår balansgång att försöka balansera folkliga krav på mer demokrati med regeringen i Pekings krav på fortsatt, eller till och med utökad kontroll över Hongkong.
– Jag vill också ha mer demokrati i Hongkong. Men Hongkong har många problem, varför kan vi inte börja med de enklare frågorna först? frågade hon sig retoriskt när hon svors in som chefsminister.