Utredningen föreslår att ett tidigare avskaffat krav på "vandel" återinförs i utlänningslagen.
Det innebär att uppehållstillstånd ska kunna nekas – eller dras tillbaka – om en utlänning exempelvis har skulder, begår upprepad brottslighet, missbrukar välfärdssystemen eller inte följer myndighetsbeslut.
– Jag vill att migrationspolitiken i Sverige ska vara rättvis. Samtidigt som det ska löna sig att göra rätt för sig och att vilja bli en del av det svenska samhället så måste det också finnas konsekvenser för den som begår brott eller beter sig illa, säger migrationsminister Johan Forssell.
Utredningen föreslår också att uppehållstillstånd ska kunna återkallas om en utlännings uttalanden hotar allmän ordning eller är straffbara.
Dessutom föreslås att även andra personers lögner – till exempel från en arbetsgivare eller anhörig – ska kunna ligga till grund för att dra tillbaka tillståndet.
Tidsgränser som tidigare gjort det svårare att återkalla tillstånd efter en längre vistelse i Sverige föreslås också tas bort.
– Förtroendet för det svenska migrationssystemet förutsätter att det finns tydliga konsekvenser vid fusk och missbruk, säger Forssell.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.