Här äter brunormen upp en rutpyton

Publicerad 8 januari 2017 kl 08.54
Av Mattias Albinsson

Biologi. En kvinna i Goodna nära Brisbane i Australien fick i måndags en chock när hon skulle hänga tvätt på sin veranda.

Dela artikeln

På marken låg inte bara en utan två ormar. Den ena, en brunorm, anses vara världens näst giftigaste landorm. Den andra var en rutpyton som fått ett dödligt bett brunormen, skriver National Geographic.

Efter att ha dragit sig undan och väntat ut sitt bytes död i några minuter högg brunormen bokstavligt talat in och började äta.

Kvinnan ringde N & S Snakecatcher och ormfångaren Sally Hill och hennes man Norm, som driver företaget, ryckte ut för att ta hand om ormarna. De filmade en del av den märkliga måltiden med sin mobilkamera. Samtidigt hjälpte de brunormen in i en ormsäck där den skulle känna sig mer trygg och lämnade den där i tre timmar för att svälja hela pytonormen.

– Vi var inte säkra på om den skulle klara av det, men det gjorde den, säger Sally Hill.

Därefter tog ormfångarna med sig den mätta och belåtna ormen flera kilometer bort från staden till ett vildmarks­område. De säger att den aldrig stötte upp pytonormen, något som kan hända ormar som försöker äta mer än de kan svälja.

Enligt paret Hill är det ovanligt att brunormar äter ett så pass stort byte som en rutpyton, som brukar vara mellan 2 och 4 meter långa. I vanliga fall nöjer de sig med möss, råttor, fåglar och i mer sällsynta fall kan de även äta mindre ormar.

På grund av en pågående värmebölja i Australien berättar de att de just nu får fler larm än vanligt om brunormar som letar sig in i bostäder. Värmen gör att ormarna blir mer aktiva. Bland annat har de fått telefon­samtal från människor som hittat den giftiga ormen under bilen eller till och med under kudden.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0