Det rör sig om en nu fem månader gammal pojke, son till ett par från Jordanien, som kom till med hjälp av ny men kontroversiell DNA-teknik.
Mamman är bärare av anlag för den allvarliga sjukdomen Leighs syndrom. Hon är själv inte drabbad, men hennes två första barn drabbades av sjukdomen och avled. Hon vände sig därför till New Hope Fertility Center i New York för hjälp.
Leighs syndrom beror på en defekt i kroppens mitokondriella DNA som alltid ärvs från mamman. Kvinnor som bär på den defekta genen kan få barn ändå med hjälp av en äggdonator som genom sitt ägg donerar sitt friska mitokondriella DNA.
Det "traditionella" tillvägagångssättet därefter är att befrukta två ägg, ett från mamman och ett från donatorn, och sedan byta ut det befruktade donerade äggets nukleära DNA mot det nukleära DNA:t från mammans ägg. Resten av det donerade befruktade ägget kasseras därefter och barnet kommer ha DNA från tre olika människor.
Men eftersom det jordanska paret är muslimer motsätter de sig att ett ägg befruktas, för att därefter kasseras. Fertilitetsläkaren John Zhang provade då samma procedur med två obefruktade ägg och befruktade därefter det "nya" ägget med pappans spermier.
Även den metoden visade sig fungera och i våras föddes världens första människa med hjälp av den nya tekniken.
Den experimentella tekniken är emellertid mycket kontroversiell och olaglig i USA. Ingreppet fick därför utföras på en klinik i Mexiko.
Läkarna hoppas att den nu fem månader gamla pojken förblir frisk. Han har troligen ärvt en liten andel av sin mammas mitokondriella DNA, men andelen kan komma att stiga om de defekta mitokondrierna visar sig bättre på att föröka sig än de friska.
Forskarna bedömer att gränsen går någonstans vid 18 procent. Om en större andel av mitokondrierna än så drabbas av den genetiska defekten uppstår problem. De går i sådana fall inte att göra något åt. Leighs syndrom är en sjukdom som, om den bryter ut, leder till döden.
Än så länge ser det emellertid hoppfullt ut.