Bakgrunden till tårarna är att det uppstått en konflikt inom partiet om vilka som ska anses vara "privilegierade". De båda kvinnliga feministerna har av andra inom partiet anklagats för att utgöra en "privilegierad minoritet" som hotar "ta över" partiet.
Anledningen är att de är anställda av Fi och anses ha för mycket inflytande. Övriga inom partiet vill inte att de som är anställda av Fi ska få vara med och rösta på partiets kongresser.
– Jag tycker att det är ovärdigt för ett parti som kallar sig antirasistiska feminister och påstår sig vitalisera demokratin, säger Bergman till Expressen.
Lisa Hartwig Ericson berättar via Facebook att hon började gråta av "chocken" när hon fick veta att hon inte skulle få vara med och rösta.
Fi förtydligar på sin hemsida att de partianställda inte fråntagits någon rösträtt. Den begränsningen har funnits sedan tidigare men var däremot något man övervägde att ändra på.
"Styrelsen hade lagt en proposition om att ta bort den begränsningen, men för att det skulle gå igenom krävdes två tredjedelar av kongressens röster. Debatten i plena rörde sig kring maktfördelning inom organisationen och stadgeändringen antogs inte", står det i pressmeddelandet.
Feministiskt initiativ har under kongressen även beslutat sig för att inte byta namn på partiet. Dessutom har man bestämt att arbeta för att förbjuda utvisningar av dömda brottslingar samt låta alla så kallade ensamkommande flyktingbarn stanna i Sverige.