Sedan Facebook, Youtube och Twitter infört allt hårdare inskränkningar av yttrandefriheten på internet har fler och fler valt att fly deras plattformar.
Nu är det inte ens tillåtet att skriva ut namnen på "farliga personer" på Facebook, med vilket menas invandringskritiker. Bland sådana personer räknas islamkritikern Tommy Robinson.
Detta har fått den alternativa sociala medier-plattformen Gab att öka i popularitet den senaste tiden. Många har känt en glädje när de hittat en plattform som inte bannlyser dem på grund av deras åsikter.
Snabbt försökte dock Google döda den glädjen. Under fredagen raderade Google Gab-appen i Google Play, den funktion som till exempel Android-telefoner använder för att lägga till appar.
"Det gick inte att hitta objektet", står det nu när man försöker ta ladda ner Gab, som fungerade att ta hem så sent som i torsdags.
Google motiverar sitt beslut med att Gab sprider "hate speech" (hets mot folkgrupp).
Häxjakten mot yttrandefriheten på nätet inleddes av Sveriges regering våren 2018, som på uppdrag av Bonniertidningarna Expressen och DN utövade intensiv press mot nätbolag som Facebook och Google. Så kallat "hat", "hets mot folkgrupp" och förintelseförnekelse skulle bort. Regeringen kallade till sig företagen och krävde "självsanering" mot "hatiskt innehåll". Efter detta har nätjättarna blivit alltmer aggressiva mot åsikter som avviker från den vänsterliberala agendan. Svenska Google anpassas nu på samma sätt som skett i diktaturen Kina, där otillåten information försvinner och är omöjlig att hitta via söktjänsten.
Förre året handlade det bland annat om en webbsajt som pekade ut Bonniers makt som ett "hot" mot Sverige. Mediekoncernen svarade på detta genom att använda just sin makt för att få bort hemsidan från Google, vilket lyckades. Google har också, efter Expressens drev, censurerat sökförslag om att "förintelsen är en lögn". Därutöver lyckades även Expressen och DN få Youtube att radera fyra års medborgarjournalistiskt arbete från Granskning Sverige, trots att ingen domstol hade dömt ut deras material som på något sätt olagligt. Expressen försökte till och med få Youtube att ta bort historiskt material som Adolf Hitlers tal, som Bonniers ironiskt nog själva sålde via sin nätbokhandel Adlibris för över 1.800 kronor.
Gab.com går fortfarande att enkelt använda via webbläsare.