Hur trevligt vore det inte att få leva i ett fullständigt globaliserat, mångkulturellt och könlöst samhälle, där människor saknar alla identiteter utom den som konsument på en global marknad? Den frågan upptar nu flera skattefinansierade genusforskare från projektet "Origo", som med så kallad normkritisk design vill lyfta politisk korrekthet till en helt ny nivå.
Genusforskarna har använt en ansenlig budget för att utveckla en särskild metod för att implementera jämlikhet i organisationer.
Ett omklädningsrum för alla, oavsett kön, sexuell läggning eller religion för att "skapa gemenskap". Ett "brandlås" som är kopplat till brandvarnare som låser upp ytterdörren vid rökutveckling, så att man ska kunna sänka de fysiska kraven på brandmännen och istället ha kvinnor som förväntar sig att en öppen dörr när de åker ut på räddningsinsatser.
Detta är två av de koncept som projektet Origo tagit fram, som är skattefinansierat och drivs av Högskolan i Halmstad i samarbete med designforskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
"Synliggöra normer"
Metoden ska "synliggöra och höja medvetenheten kring de normer som hindrar att kvinnor och män kan ha samma möjligheter och villkor", skriver högskolan i ett pressmeddelande.
Projektet använde sig enligt pressmeddelandet av "kunskapen" om att sakers utformning kan förstärka stereotyper kring könen. På så sätt har projektet bland annat tagit fram tre olika koncept för brandförsvaret, som fortfarande är ett mycket mansdominerat yrke.
Projektet finansierades med skattepengar från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Under arbetets gång har man samverkat med Hälsoteknikscentrum i Halland och Södertörns brandförsvar.