Peter Hultqvist varnar i sin nya debattartikel för att "barbariets portar" öppnas om "humanismen faller" och "rasismen" får fritt spelrum.
Både dispositionen och flera formuleringar är dock i själva verket hämtade från anförandet "Vi och utlänningarna" som den då nyutnämnde infrastrukturministern Olof Palme höll i Sveriges Radio på juldagen 1965.
Precis som i Palmes tal konstaterar Hultqvist i inledningen till sin debattartikel att svenskar berömmer sig med att vara fördomsfria och toleranta, men att det tyvärr inte är så enkelt.
"Rasteorier som till sin karaktär är grumliga och intellektuellt sett svåra att förklara har inte fått fotfäste", skriver Peter Hultqvist.
I Olof Palmes originaltal är formuleringen enklare: "Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste."
Både Palme och Hultqvist konstaterar sedan att de rasistiska fördomarna beror på "egna misslyckanden" och "rädsla".
"Resonemang om födelseort, hudfärg eller religion har mycket litet att göra med mänskliga kvaliteter hos den enskilde individen", skriver försvarsministern vidare.
Så här sade Olof Palme:
"En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvaliteter att göra."
Peter Hultqvist fortsätter:
"Men det är skamligt enkelt att ta till när någon ska försätta sig i en bättre position i förhållande till andra."
Hos Palme lyder formuleringen:
"Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen – på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken."
Också andra formuleringar om "alla människors lika värde" och "nedrigheter" i försvarsministerns debattartikel tycks vara direkt hämtade från Olof Palmes tal från 1965, även om Hultqvists formuleringar är betydligt mindre eleganta än förlagans.
Palmes radioanförande var banbrytande i den meningen att det populariserade "allas lika värde", "mångfald ger styrka" och liknande floskler som senare fick en central betydelse när politikerna beslutade att Sverige skulle omstöpas från ett homogent land till en mångkultur med invånare från tredje världen.