Det påstår de tre forskarna S. Heitkam, W. Drenckhan och J. Fröhlich vid Dresdens universitet som publicerat sin rapport i magasinet Physical Review Letters.
Det finns ett otal olika sätt att stapla olika sorters sfärer på, tex. äpplen. Två vanliga är den så kallade kubiskt tätpackad strukturen (FCC) och den hexagonalt tätpackad strukturen (HCP). Dessa strukturer är också de platseffektivaste sätten att stapla på, om man vill få in så många sfärer som möjligt i en viss volym.
FCC byggs upp genom att tex. äpplen staplas så att varje nytt äpple läggs så att det inte ligger direkt över ett annat äpple, till fjärde raden då proceduren börjar om, se bild. HCP däremot byggs upp genom att i tredje lagret läggs äpplet direkt över ett äpple i första lagret, se bild.
Forskarna har kommit fram till att FCC, den klassiska äppelstapeln, är den stabilaste med avseende på mekaniska egenskaper. Bland annat är det den strukturen med minst risk att rasa om ett äpple tas bort. Dessutom tål den större nedåtriktade krafter mot äpplena.
Rönen kommer säkert inte som någon överraskning för äppelstaplare världen över, men resultatet är såklart tillämpbart på mer än äpplen och forskarna tror att det kan ha betydelse inom mekanikforskning och ingenjörskonst.