Feberns källa funnen

Publicerad 1 september 2014 kl 11.25

Vetenskap. Feber är ett svar på inflammation och triggas av ett påslag av signalämnet prostaglandin. Forskare vid Linköpings universitet kan nu visa exakt var dessa ämnen tillverkas – ett fynd som öppnar vägen för mer specifika läkemedel.

Dela artikeln

När man tar en magnecyl slår man ut all produktion av prostaglandiner i kroppen. Då lindras alla inflammationssymtomen på en gång, som feber, värk och aptitlöshet. Men det är inte självklart att man vill ta bort alla symtom – det finns ju en anledning till att de uppstår.

– Du kanske vill hämma aptitlösheten men behålla febern. Vid allvarliga akuta infektioner kan feber vara bra, säger David Engblom, docent i neurobiologi vid Linköpings universitet.

För elva år sedan fick han sitt första genombrott som forskare när han visade mekanismen bakom bildningen av prostaglandin E2 vid feber. Dessa signalmolekyler kan inte passera blod-hjärnbarriären, som ska skydda hjärnan mot skadliga ämnen. Engblom visade att de i stället kunde syntetiseras av två enzymer i blodkärlen på hjärnans insida, för att därifrån ta sig till regionen hypothalamus där kroppens termostat finns.

Forskargruppens tidigare arbeten beskrev en väldigt enkel mekanism men ännu saknades bevis på att den är viktig i verkliga livet. Den studie som nu publiceras i tidskriften The Journal of Neuroscience med David Engblom och hans doktorand Daniel Wilhelms som huvudförfattare bygger på försök med möss som saknar enzymerna COX-2 och mPGES1 i hjärnans blodkärl. När de infekterades med bakteriegift uteblev febern, medan andra tecken på inflammation inte påverkades.

– Detta visar att de prostaglandiner som orsakar feber bildas i blod-hjärnbarriären och ingen annanstans. Nu blir det intressant att undersöka de andra inflammationssymtomen. Sådana kunskaper kan bli användbara om man vill ta fram läkemedel som lindrar vissa symtom men inte alla, säger David Engblom.

Under flera år har det rått delade meningar om var febersignaleringen har sin källa. Tre alternativa idéer har lanserats, den ena att den härrör från cirkulerande prostaglandiner i blodomloppet, en annan som siktat in sig på immunceller i hjärnan och så Engbloms teori som betonat vikten av hjärnans blodkärl. Nu får den senare anses bevisad.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Allahu akbar!" – nytt knivdåd i Rotterdam

En död och en skadad. Nu undersöker polisen om det "kan" finnas kopplingar till muslimsk extremism.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0