Migrationsverkets skandalvärvning
Angeles Bermudez-Svankvist.

Facket om värvningen: "Ett aprilskämt?"

Publicerad 30 mars 2016 kl 10.53

Inrikes. Migrationsverkets ledning får nu hård kritik från de egna leden efter att ha gett ett skattefinansierat toppjobb till den skandalomsusade byråkraten Angeles Bermudez-Svankvist.

Dela artikeln

© Pressbild

Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik ligger bakom rekryteringen.

Angeles Bermudez-Svankvist fick i augusti 2013 sparken från sin tjänst som generaldirektör för Arbetsförmedlingen, bland annat efter att det kommit fram att hon mobilsurfat för 280.000 kronor och skickat notan till skattebetalarna.

I början av mars meddelade Migrationsverket att myndigheten hade rekryterat Bermudez-Svankvist till en topptjänst som samordnare med uppgift att ordna "sysselsättning" åt asylsökare.

När Migrationsverkets anställda kunde läsa om värvningen på intranätet hade Bermudez-Svankvist redan varit anställd i åtta dagar. Beskedet väckte ilska och förvåning, enligt fackförbundet ST.

– Folk undrade om det kan vara sant det här, eller är det ett aprilskämt? Alltså det har varit nästan på gränsen till att folk har ställt sig upp och skrikit när man fick läsa det här på verksnätet, säger ST:s avdelningsordförande Sanna Norblad till Sveriges Radio.

Vid sidan av Angeles Bermudez-Svankvists kontroversiella bakgrund menar facket att ledningen brutit mot flera regler genom att rekrytera henne utan att informera om det i förhand.

Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik, som har ansvaret för värvningen, erkänner för ST:s tidning Publikt att han brutit mot reglerna men försvarar det med att han behövde tillsätta någon snabbt.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Inrikes

Fick inte jobba med slöja – får 75.000 kronor

Seger för DO.. "Förbud mot religiösa symboler riskerar att utestänga muslimska kvinnor från yrkeslivet vilket vi ser som mycket allvarligt."0 

Svenska folket: Reinfeldt bäst, Åkesson sämst

Topplistan: Mest populära partiledarna sedan 1979.. "I Sverige gillar vi politik som präglas av förnuft, kunskap och rationalitet."0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur