Så sent i fredags lanserade regeringen en ny och omfattande nationell handlingsplan för att bekämpa antisemitism och andra specifika former av "rasism".
Nu presenterar man ytterligare en storsatsning, både på judar i allmänhet och på antisemitism och Förintelsen.
År 2025 markerar 250 år av judiskt liv i Sverige, en historisk milstolpe som regeringen planerar att uppmärksamma med en rad satsningar.
En rad myndigheter, som Kungliga biblioteket, Riksantikvarieämbetet och Statens kulturråd, har fått i uppdrag att bidra till firandet och sprida kunskap om den judiska minoriteten och dess kulturarv.
– 2025 är ett historiskt viktigt år på flera sätt. Regeringen vill uppmärksamma den judiska minoriteten i vårt land, liksom med kraft fortsätta arbetet mot antisemitism. Vi vill också uppmuntra alla delar av samhället till att vara med och uppmärksamma 250-årsjubileet av etablerat judiskt liv i Sverige. När antisemitiska hatbrott ökar i Sverige måste alla goda krafter vara extra tydliga. Judisk kultur och den judiska historian är en del av svensk kultur och Sveriges historia, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.
Statens kulturråd ska dessutom fördela särskilda bidrag till aktörer som arbetar med att synliggöra judisk kultur och språk. Svenska institutet (SI) ska sprida information om jubileet internationellt via svenska ambassader.
– Uppdraget inkluderar även att uppmärksamma 80-årsdagen av Auschwitz-Birkenau befrielse och 25-årsdagen av Stockholmsdeklarationen för hågkomst av Förintelsen. Flera av våra ambassader, däribland i Tel Aviv, kommer särskilt att uppmärksamma jubileumsåret, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Regeringen lägger även fokus på Förintelsen i samband med att det är 80 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. Förintelsemyndigheten Forum för levande historia får i uppdrag att "arbeta kunskapshöjande" i olika kanaler, samt utveckla och sprida olika typer av informationsmaterial. Materialet ska riktas till elever, deltagare i folkbildningen samt personal i skolväsendet, folkbildningen och offentlig sektor – men även till allmänheten. I uppdraget ingår också att tillhandahålla och utveckla utbildningar som riktar sig till dessa målgrupper.
– Som nationalbibliotek har Kungliga biblioteket en viktig roll i att belysa det judiska kulturarvet i Sverige – inte minst i en tid där vi ser en uppsjö av antisemitism sprida sig över vårt land. Vi måste motarbeta alla dessa uttryck genom kunskap, så att barn och unga inte ärver fördomar. Insatsen med utgångspunkt i boken ”…om detta må ni berätta…” kommer också vara en viktig del i att höja kunskapen om Förintelsen, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L).
Regeringen fortsätter också sin satsning på Samling för judiskt liv, där fokus under 2025 kommer ligga på att stärka förutsättningarna för judiskt liv i Sverige, samtidigt som säkerhetsfrågor kvarstår som en prioritet.
Även socialminister Jakob Forssmed (KD) betonar vikten av insatserna.
– 2025 är det även 250 år sedan Sveriges första judiska församling bildades. De judiska trossamfunden och föreningarna har sedan dess varit en viktig del av det civila samhället i Sverige. Att judar och judiska församlingar nu upplever hot och ökad otrygghet är mycket allvarligt, och det måste mötas med kraft i hela samhället, säger han.