Slovenien tillhör inte den växande skara EU-länder som har meddelat att de drar sig ur det kontroversiella FN-avtalet om invandring.
Janez Janša, som är ledare för partiet SDS och var Sloveniens premiärminister fram till 2013, riktar hård kritik mot den nuvarande regeringens inställning i frågan.
– Den slovenska regeringens motiv är att dölja sitt eget ansvar. Den här regeringen har faktiskt återvunnits från den förra, som släppte 500.000 illegala invandrare genom Slovenien år 2015, inklusive vissa terrorister, säger han.
Janša anser att FN-avtalet är "motsägelsefullt, skadligt och suddar ut vissa tydliga lagar som har varit på plats" – exempelvis Dublinreglerna.
I intervjun med Nova24TV Studio förklarar han att migrationspakten tydliggör att det finns två sidor i frågan om invandringen. Å ena sidan de som har insett vilket hot invandringen innebär och vill komma åt problemet i grunden.
– Å andra sidan har vi de som ser importen av så många invandrare som möjligt som en fortsättning av projektet från Kommunistiska manifestet, där det står skrivet att ett socialistiskt och klasslöst samhälle endast kan skapas efter att man har slagit sönder familjen, nationen, religionen, den privata egendomen och den privata utbildningen.
Vänstern har enligt Janez Janša "ändrat sina prioriteringar lite", men kriget mot familj och nation är kvar högt uppe på dagordningen.
– De använder sig av andra beteckningar nu, men det här är fortfarande en kulturmarxistisk politik och för dem är de illegala invandrare potentiella nya väljare. Eftersom de illegala invandrarna är rotlösa kan de lättare bryta ner familjen och nationen. Det är därför det här dokumentet är så skadligt, säger Janša.
Den före detta premiärministern tror att tyskarna stödjer migrationsavtalet eftersom de har "dåligt samvete" för att de orsakade asylkaoset 2015.
– Brexit är också en konsekvens av denna kris, som – är jag rädd – också kan vara början den största strategiska katastrofen under denna del av seklet, säger Janez Janša.