FRA-lagen

Europadomstolen godkänner FRA-lagen

Publicerad 20 juni 2018 kl 09.12

Inrikes. Den svenska så kallade FRA-lagen, som ger staten rätt till omfattande signalspaning, har nu godkänts av Europadomstolen. Samtidigt anser domstolen dock att skyddet för enskildas integritet kan stärkas.

Dela artikeln

Sommaren 2008 anmälde Centrum för rättvisa FRA-lagen till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg. Detta eftersom det enligt organisationen var tveksamt om lagstiftningen levde upp till Europakonventionens krav för att skydda enskildas integritet.

Klagomålet till Europadomstolen bidrog till att riksdagen snabbt skrev om lagen för att stärka enskildas integritet vid signalspaning.

Under tisdagen godkände Europadomstolen den uppdaterade FRA-lagen, men framför samtidigt viss kritik och framhåller att lagstiftningen kan förbättras i ett antal avseenden.

– Det är bra att vi nu har fått detta besked från Europadomstolen. Signalspaning ingår som ett viktigt led i Sveriges underrättelseverksamhet. Det har funnits ett stort allmänintresse i att det klargörs om FRA-lagen, som möjliggör hemlig övervakning av enskildas kommunikation i stor skala, innehåller tillräckliga rättssäkerhetsgarantier för att skydda individens fri- och rättigheter, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.

Europadomstolen framhåller i sin dom att FRA:s signalspaning innebär ett ingrepp i enskilda människors integritet, men att ingreppet kan rättfärdigas av hänsyn till statens intresse av att bedriva försvarsunderrättelseverksamhet.

Den samlade bedömningen är att den uppdaterade FRA-lagen innehåller tillräckliga rättssäkerhetsgarantier för att Sverige ska anses ha uppfyllt de minimikrav som följer av Europakonventionen. Domstolen framhåller dock att lagstiftningen kan förbättras i flera avseenden för att stärka skyddet för enskildas integritet.

Det är framförallt i två avseenden som Europadomstolen framför kritik. För det första anser Europadomstolen att det finns frågetecken kring skyddet för enskildas integritet i fall där Sverige överlämnar inhämtad underrättelseinformation till andra stater eller internationella organisationer. I dessa fall innehåller lagen inte en tillräckligt tydlig reglering.

För det andra anser domstolen att det är en brist att den statliga tillsynsmyndigheten SIUN inte behöver motivera sina beslut när den prövar klagomål från enskilda som misstänker att de har övervakats. Detta innebär att det i praktiken inte är möjligt för enskilda att få reda på om deras kommunikation har övervakats av FRA.

– Europadomstolens dom innebär att FRA-lagen anses leva upp till de minimikrav som gäller enligt Europakonventionen, men visar samtidigt att lagstiftningen kan förbättras för att enskilda ska få ett fullgott skydd för den personliga integriteten. Sverige bör inte balansera på gränsen till vad som kan strida mot grundläggande mänskliga rättigheter, och det får förutsättas att regeringen tar till sig av de synpunkter som Europadomstolen för fram, säger Fredrik Bergman.


Nyheter från förstasidan

Tyskland vill bli mästrande stormakt

Rabiat tonläge i nytt regeringsavtal. Ska rusta upp och göra sig redo att läxa upp andra EU-länder, yttre hot och inre fiender.0 

Ekonominyheter

Svenska kronan går "bäst i världen"

Beskrivs nu som en "euro på steroider".. Valutan har stärkts med 13 procent mot dollarn sedan årsskiftet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Här får han plötsligt nog av PK-propagandan. "En vän till mig betalar numera beskyddarpengar för att sonen inte ska bli attackerad på väg till skolan."0 Plus

Mer från Inrikes

Antalet utvecklingsstörda barn skenar

I hundra kommuner har särskolan mer än fördubblats.. Skolverket: "Vi ser inte någon tydlig förklaring till varför".0 

Gängen öppnade starkt i påskhelgen

Flera explosioner i landet på långfredagen.. "Obegripligt för vi har ju tillsatt utredningar?..."0 

Humana straff för klimataktivister som orsakade två mil lång bilkö

Gruppen blockerade riksväg 73.. Men påföljderna blir mycket lindriga – och chansen är god att slippa straff i hovrätten.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Festival bjuder in Yasin – då drar kommunen in stödet. Brännbollsyran går miste om 450.000 kronor efter bokningen.0 

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0