Det tror finansanalytikern Thomas Pascoe.

" />

Det tror finansanalytikern Thomas Pascoe.

" />

Det tror finansanalytikern Thomas Pascoe.

" />

Eurokrisen: Frankrike kan bli det nya Grekland

Publicerad 24 juli 2012 kl 15.01

Ekonomi.Framtidsutsikterna är dystra även för euro-områdets kärnländer. Samtidigt varnar svensk expert för att det är lobbygrupperna som styr utveckling i odemokratisk riktning.

Gilla artikeln på Facebook

Att Grekland är bankrutt visste vi, liksom att Spanien och Italien är på fallrepet. Men nu visar siffror att även kärnlandet Frankrike i ekonomiska nyckelprojektioner påminner mer om Grekland än Europas motor Tyskland, berättar finansanalytikern Thomas Pascoe i The Telegraph. Han menar att Frankrike definitivt hör hemma bland de ökända PIIGS-länderna.

"När man jämför graferna för Grekland och Frankrikes skuldprojektioner kan man tro att ekonomerna råkat klippa och klistra in samma bild. Även under de strängast tänkbara sparbetingen pekar trenden mot en statsskuld som växer till 200% av BNP till 2030 för båda länderna".

Även England är illa ute, menar Pascoe, men till skillnad från länderna som är inlåsta i eurosamarbetet finns en nödutväg: devalvering av den egna valutan. Eurogruppen har bara nedskärningar att tillgå, åtgärder som helt saknar politisk förankring i socialisten Hollandes Frankrike.

"För att lösa sina problem måste Frankrike ha en egen valuta igen", skriver Pascoe.

Även finansexperten Peter Benson dömer ut den europeiska valutaunionen, men misstänker att samarbetet istället för att brytas upp kommer att fördjupas och centraliseras bort ytterligare från medlemsländernas demokratiska kontroll.

"Det mesta talar för att Bryssel tar hem spelet. Det lär vi i så fall få ångra i generationer framåt.", skriver han i SvD. "I scenariot där Bryssel tar makten lämnar medlemsländerna över den ekonomiska beslutsrätten till EU, ECB och kanske någon annan konstellation. Detta löser eurokrisen men till priset av att Sydeuropas lågkonjunktur permanentas med massarbetslöshet och industridöd i decennier framåt. Nordeuropa får agera arbetshäst och socialkontor."

Benson menar att snart sagt alla rationella analyser, både demokratiskt och ekonomiskt, talar mot eurons överlevnad. Ett avslutat samarbete skulle visserligen leda till en kortsiktig lågkonjunktur men en normalisering och förbättring på sikt. Problemet är bara att det inte är det allmänna intresset som sätts främst av beslutsfattarna.

"Särintressen är som regel starkt motiverade och metodiska. Allmänintresset är per definition mer diffust och oorganiserat. Euron gynnar ett stort antal särintressen medan en återgång till nationella valutor mest gynnar allmänintresset och då bara på lång sikt", menar Peter Benson och pekar ut banksektorn och internationella lobbygrupper som dem som i verkligheten styr de europeiska folkens öde.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0