Efter att ha hotat med att stänga ned den X (tidigare Twitter) i hela Europa tvingas nu kommissionen vända sig till Musks andra X-företag, SpaceX, för att skjuta upp sina satelliter i rymden, skriver The European Conservative.
Beskedet är förnedrande för EU:s raketforskningschef Thierry Breton, som i egenskap av EU-kommissionär för den inre marknaden nyligen hotade att stänga ned Twitter i hela EU som en reaktion på att Elon Musk hade köpt upp plattformen.
"Fågeln flyger enligt våra regler", skrev Breton kaxigt i en hotfull kommentar förra året.
Men nu blir det alltså EU:s rymdraketer som istället kommer att flyga enligt Elon Musks regler framöver.
EU kommer att betala Musks företag 180 miljoner euro för två uppskjutningar nästa år – en i april och en i juli, enligt källor.
Åtgärden sker i desperation från kommissionens sida efter motgångar med utvecklingen av två EU-finansierade satellituppskjutningsstationer i Norrland och franska Vernon, som kantats av förseningar och fackliga krav.
Tanken var annars att den svenska verksamheten skulle utgöra basen för ett "europeiskt rymdprogram" som dock just nu går väldigt trögt, enligt tidningen.
Bland annat finns planer på att skjuta upp Ariane 6, en svindyr kommande ESA-utvecklad raket som ska kunna skjutas upp bland annat från Kiruna-stationen.
"Vi har fyra satelliter att skjuta upp nästa år," lovade Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, den 6 november och tillade:
"Men med tanke på att Ariane 6 fortfarande inte kommer att vara tillgänglig, accepterade jag ett förslag från Europeiska rymdorganisationen om att anlita SpaceX.”
Att Elon Musk ska få ta över EU:s satellituppskjutningar stod klart efter ett möte i spanska Sevilla mellan finansministrarna för Italien, Frankrike och Tyskland samt med European Space Agency (ESA), där parterna träffades för att diskutera problemet med bristen på europeiska alternativ för att få satelliter i omloppsbana.
Även om Frankrike har en ledande roll i europeiska rymdprogram så drivs programmen av ESA, som inte är en EU-institution.
ESA grundades 1975 och är en mellanstatlig organisation som 22 länder, inklusive Storbritannien, tillhör och som finansierar rymdprojekt med en årlig budget på 7,08 miljarder euro.
Med ett högkvarter i Paris och en rymdstation i Kourou i Franska Guyana driver man rymdprojekt som både är bemannade och obemannade.
Ett av ESA:s viktigaste projekt är dess roll i Galileo, Europas globala satellitnavigationssystem (GNSS). Galileo drivs av Europeiska unionens byrå för rymdprogrammet (EUSPA), med huvudkontor i Prag, Tjeckien, och är den europeiska motsvarigheten till det amerikanska GPS-systemet eller det ryska GLONASS-systemet.
Systemet har varit operativt sedan 2016 och får till följd att europeiska länder och EU inte behöver förlita sig på amerikanska satellitsystem för sin navigation, satellitkartläggning och kommunikation.
För att hålla den i drift krävs att man kan skjuta upp satelliter i yttre rymden, vilket ESA gör – eller snarare, gjorde. Nu får istället Elon Musk sköta den biten, tills Ariane 6 är klar att tas i drift.
Enligt en artikel från Flyg- och rymdtekniska föreningen kan förseningen dock bli en vinstlott för europeiska skattebetalare. SpaceX tar nämligen bara 5.000 dollar per kg för att skjuta upp en satellit, medan den kommande Ariane 6 kommer att kosta ca 10.000 euro per kg när den väl är i drift.