Det är i en intervju med King World News som den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage varnar för en framväxande politisk repression som ett verktyg för att hålla samman EU-projektet.
Det fanns åtskilliga som trodde att kommunismen skulle falla samman åtskilliga år före dess fall med tanke på att det var ett sådant totalt misslyckande. Men de lyckades hålla ihop projektet genom strukturell repression och vad vi riskerar att se är ett alltmer desperat EU som börjar införa kapitalkontroller och liknande, sa Nigel Farage.
Vi har dessa människor som är bundna till projektet och som fanatiskt tror att de kommer bevisas ha rätt. Van Rompuy och Barroso skulle glatt avskaffa demokratin för 500 miljoner EU-medborgare och förvandla alla stater som utgör EU till satellitstater för deras regim. Det är så fanatiska de är och det enda som står i deras väg är nationella statsministrar och presidenter, fortsatte han.
Vägen till politiskt förtryck kommer enligt Farage kantas av en allt större central kontroll över medlemsländernas finanser.
Om de lyckas med att genomföra en skuldunion och om de lyckas få total kontroll över enskilda länders statsbudgetar så kommer vi snabbt färdas mot repression. Det enda sättet de kan vinna är att ta ifrån medborgarna rätten att påverka genom valurnan. De vill göra det då de vet att medborgarna i speciellt norra Europa samt marknaderna saknar förtroende för dem, konstaterade Nigel Farage.
En mer positiv syn på EU:s utveckling under den rådande systemkrisen står Folkpartiets ekonomisk-politiska talesman och riksdagsman Carl B Hamilton för. I en debattartikel i Svenska Dagbladet framför han att Sverige på alla möjliga sätt måste hjälpa till att råda bot på EU-krisen och kräver att Tyskland och de andra nordeuropeiska länderna ska stå för notan.
"Nu närmar vi oss pudelns kärna: Vems pengar ska vi ta? Hur man än vrider och vänder på saken är Tyskland enda landet med tillräckligt pengar till hands. Kineser och andra utsocknes kommer inte med annat än nålpengar. Österrike, Nederländerna, Sverige, Finland och andra välskötta länder kan och bör ställa upp, men deras insatser räcker inte. Det måste bli Tysklands pengar som Europa får ta av ... Ska Sverige bejaka ett i praktiken ökat inflytande för de ekonomiskt goda länderna över de ekonomiskt oordningsamma länderna? Eller skall vi passa uppe på läktaren? Vi ska inte passa!'' skriver Hamilton.