De fem pojkarna Musa, Ramzy, Oguzhan, Janis och Johnny från Syrien, Irak, Turkiet och Grekland intervjuades av Josefsson när de var i tio-tolvårsåldern.
– Jag skulle vilja bo i Turkiet, säger en av pojkarna i ett inslag som sändes år 2000.
– Här är det rena helvetet! lägger han till om den förort som redan då hade växande problem.
TV-satsningen fick stark kritik från vänsterhåll och anklagades för att svartmåla den invandrartäta förorten. Dagens Nyheter hävdade från ledarplats att Janne Josefsson använde oetiska arbetsmetoder och krävde att SVT-ledningen agerade mot honom.
Nu har Josefsson och SVT:s "Uppdrag granskning" följt upp den 17 år gamla reportageserien för att se hur det gick för de fem invandrarbarnen. Det visar sig att endast ett av dem idag har ett ordnat liv, jobbar och håller sig borta från droger och kriminalitet.
– Han har gjort rätt prioriteringar i livet. Han har gjort rätt val. När han fått välja mellan två saker har han alltid valt det rätta, förklarar en av de övriga fyra i inslaget.
Josefsson lyckas intervjua fyra av männen som idag är i 25-30-årsåldern. Den femte träffar han som hastigast när denne förs bort av häktesvakter efter att ha dömts till sex och ett halvt års fängelse för väpnat rån. De fem barnen har i vuxen ålder gjort sig skyldiga till en lång rad grova brott och flera av dem har suttit i fängelse flera gånger.
I Uppdrag granskning konstateras också att Fittja är farligare idag än för sjutton år sedan.
– Det var inte farligt då, barnen kunde vara ute på kvällarna och nätterna. Det fanns en respekt, alla kände varandra. Idag går inte det. Folk har hoppat in på en fritidsgård och skjutit varandra, säger en av männen.