Stenen kan ha tryckt in den del av skrovet som var skadat, anser han. Och att delar av den brustna fartygsplåten pekar utåt hävdar han att kan bero på att plåten fastnat i berggrunden och sedan dragits loss från berget när fartyget rört sig ytterligare, skriver SVT.
Några slutsatser är det dock för tidigt att dra, enligt Andersson.
– Jag sträcker mig så långt som att säga att det finns en hög korrelation mellan berggrunden och skadeområdet. Det finns en gammal regel som säger att den förklaring som kräver minst extra förklaringar, brukar vara den mest troliga, säger han till SVT.
Henrik Evertsson som fått pris för avslöjandet, anser att det är för tidigt att säga något om de nya bilderna.
– Det vi visade med serien var att man inte gjorde en fullvärdig undersökning av vraket i den tidigare utredningen. Det är välkommet att man gör det nu. Det viktigaste för mig har varit att vi får mer kunskap och fakta, säger han.
Höstens privata dykundersökning har genomförts med stöd av bland annat den estniska tidningen Postimees, men den har inte varit helt öppen med vilka delar av vraket som undersökts eller vad man har hittat. Eventuellt kommer expeditionen dock att släppa mer material framöver, troligen i Postimees.