Det bor drygt 80 miljoner invånare i Turkiet. Omkring 2,8 miljoner av dem är, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, syrier varav många vill ta sig vidare till Nordeuropas välfärdsstater.
Men endast 26 procent av de invandrare från tredje världen som korsade Medelhavet för att ta sig till Europa förra året var från Syrien. Resten kom från länder som Afghanistan, Nigeria, Irak, Eritrea, Pakistan, Guinea, Gambia, Sudan och Elfenbenskusten, enligt UNHCR:s statistik. Utöver de 2,8 miljoner syrier som temporärt bosatt sig i Turkiet finns alltså hundratusentals invandrare från andra länder, som saknar flyktingstatus, men som lockas av Europas välstånd.
Turkiet vill gå med i EU. Men om landet släpps in hotar tiotals miljoner turkar, kurder och araber fritt strömma in i Europa. Det är ett scenario som oroar till och med de mest vänsterliberala regeringarna i unionen.
I mars månad slöts en akut överenskommelse mellan Turkiet och EU som i stora drag går ut på att turkarna hjälper till att hålla koll på asylströmmen i utbyte mot att EU snabbar på förhandlingarna om EU-medlemskap. Under gårdagen avbröts förhandlingarna, officiellt efter kritik mot hur Turkiet hanterar frågor om mänskliga rättigheter.
Och det är det beslutet som Erdoğan rasar emot.
– Om ni fortsätter så kommer gränsen att öppnas, sade den turkiske presidenten under fredagen i ett hotfullt tal riktat mot EU.
Erdoğan vet att Europas regeringar fruktar en upprepning av förra årets asylkaos som i de mest välkomnande länderna långt ifrån är löst. I Sverige går många kommuner på knäna medan tiotals skattemiljarder satsas på att etablera och försörja alla nyanlända. Länder som Tyskland och Sverige skulle helt enkelt inte klara av en ny våg av invandrare.
I Ungern varnade György Bakondi, som är säkerhetsrådgivare åt regeringen, redan i måndags för att Turkiet är på väg att öppna gränsen.
– Det finns en ökad risk för att migrationsöverenskommelsen mellan EU och Turkiet är på väg att avbrytas, sade han.
Han säger också att Ungern gör "allt det kan" för att skydda EU:s yttre gränser, men att det krävs att resten av EU samarbetar för att hålla gränsen så att asylsökarna stoppas.