Den årliga indexeringen av ekonomisk frihet från World Heritage Foundation visar hur viktig ekonomisk frihet och framför allt låga skatter är för ekonomisk framgång. Fulmedia tiger.
Med ekonomisk frihet menar institutet en rad faktorer som man delar in i fyra grupper.
1) Rättssäkerhet
Vad gäller rättsäkerhet får landet 100 poäng om
- privat egendomsrätt är garanterad,
- rättssystemet tvingar till efterlevnad av kontrakt effektivt och snabbt,
- rättsystemet straffar dem som olagligen tillägnar andras egendom,
- det finns ingen korruption eller expropriation.
Landet får 0 poäng om
- privat egendom är förbjuden,
- all egendom tillhör staten,
- människorna kan inte stämma varandra och saknar tillgång till domstolarna,
- korruption är genomgående.
På samma sätt fortsätter utvärderingen av
2) Begränsad offentlig sektor;
3) Regleringsmässig effektivitet
4) Öppna marknader
Arbetskraftens fria rörlighet
Institutets kriterier verkar vid en första anblick förorda obegränsad frihet, inklusive fri rörlighet för arbetskraft. Vid närmare genomläsning finner man att den aspekten värderas mycket lågt medan arbetsgivarens frihet att bestämma vem man vill och inte vill ha anställd värderas högt. Även låg skatt värderas högt - Mauritius har 15% på både privatpersoner och företag. Detta kan vara förklaringen till att Storbrittannien, trots sin stora arbetskraftsinvandring, bara får medelhöga poäng.
Globalisering innebär inte ekonomisk frihet
Att döma av rubrikerna i institutets kriterier för höga frihetspoäng borde Storbrittanniens politik av ekonomisk "laissez-faire", avreglering och internationalisering vara gynnsam i poängsättningen. Ändå är Schweiz det enda europeiska land som får betyget "fritt" medan Storbrittannien och Sverige hamnar i en lägre division på topplistan, ("mestadels fritt").
Schweiz är särskilt intressant eftersom man får högst poäng trots att man i stora delar arbetar tvärtemot kriterierna som ställs upp av Heritage Institute. Schweiz har ett stort nät av halvstatliga banker, kantonalbankerna, som konkurrerar med de privata. Post och telefoni är under statligt de-facto-monopol. Man har kvar en många regleringar som andra har avskaffat och man håller sig utanför militärallianser, valutasamarbeten och överstatlig maktpolitik. Genom att inte följa de vanliga globaliseringsrecepten verkar Schweiz ha uppnått högsta poäng i globaliserings-lobbyns egna frihetsmätningar.