Ebolautbrottet i Afrika
Sjukvårdspersonal i skyddskläder i Västafrika för att undvika ebolasmitta. Ebola är en mycket smittsam virusburen sjukdom som det saknas botemedel mot.

Ebolasmittad läkare fortsatte behandla patienter

Publicerad 4 september 2014 kl 10.56

Utrikes. En ebolasmittad läkare i Nigeria höll tyst om att han var sjuk – och fortsatte att behandla patienter ändå.

Dela artikeln

Världshälsoorganisationen WHO uppmärksammade händelsen i ett pressmeddelande igår. Läkaren avled den 22 augusti men hade dessförinnan utsatt ett stort antal människor för smittorisk eftersom han vare sig sökte vård eller sjukskrev sig från jobbet.

Ebola spreds till Nigeria med en smittad flygpassagerare som flugit till Lagos den 20 juli i år. Myndigheterna lyckades snabbt söka upp och sätta alla som flygpassageraren kommit i närkontakt med i karantän – alla utom en som flydde och tog sig till staden Port Harcourt. Där sökte han vård för sina symtom hos den läkare som alltså även han smittades av ebola.

Den smittade läkaren har därefter, trots att han började få symtom på sjukdom, tagit emot patienter och träffat vänner och bekanta. Vid flera tillfällen har medlemmar från hans kyrka kommit på besök där de genomfört olika slags böneritualer i förhoppning om att han ska bli frisk. Han har dessutom haft fest hemma i samband med firandet av ett nyfött barn.

WHO uppskattar att läkaren utsatt över 200 människor för smittorisk, varav 60 utsatt för stor smittorisk. Två av dessa har bekräftats smittade med ebola, den avlidne läkarens fru och en av hans patienter. Fler ur både personalen och bland patienter på sjukhuset där läkaren arbetade genomgår just nu tester för att se om de smittats av ebola.

Flera experter har den senaste tiden uttryckt sig pessimistiskt inför afrikaners förmåga att hantera en epidemi av ebola. En av dem är Martin Meltzer vid den amerikanska smittskyddsmyndigheten som är engagerad i kampen mot det pågående ebolautbrottet i Västafrika.

– Vi stoppar inte detta utbrott enbart genom att bygga sjukhus, vi måste förändra hur samhället hanterar denna sjukdom, sade han nyligen i ett uttalande.

En annan forskare, Alessandro Vespignani som Fria Tider också skrev om igår, tror att tiotusentals afrikaner kommer att hinna smittas av ebola innan året är slut. Han har istället fokuserat sin forskning på att beräkna risken för att ebola sprider sig från Afrika till resten av världen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

Svenska myndigheter försöker stoppa utnämningen av Tulsi Gabbard

Svenska "underrättelsekällor" varnar USA.. Nordiska landet försöker påverka utnämningen med egen DN-kampanj.0 

Duon samtalade för första gången på två år. Tyske kanslern anser att dialog är "absolut nödvändigt" för att avsluta kriget.0 

Marine Le Pen kan få fem års fängelse

Anklagas för EU-förskingning.. Åklagarna vill också förbjuda henne att ställa upp i presidentvalet.0 

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0 

Jamie Oliver pekas ut som rasist. Kändiskockens barnbok rannsakas.0